Jon Malmqvists svar förvånar inte – det blir nästan lite komiskt

Coronakommissionen konstaterade i sin första delrapport 15/12 2020 de brister de noterat; "Enligt Coronakommissionen vilar ansvaret för detta på flera aktörer men främst på regeringen och tidigare regeringar som känt till de strukturella bristerna men inte åtgärdat dem".
Replik • Publicerad 13 februari 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jan Svensson fortsätter debatten om KD:s ansvar för den svenska äldreomsorgen.
Jan Svensson fortsätter debatten om KD:s ansvar för den svenska äldreomsorgen.Foto: Pontus Lundahl/TT

Att Kristdemokraterna inte riktigt vill kännas vid detta och utan i stället, som Jon Malmqvist (KD) gör i en debattartikel, lyfter fram att Sverige var utsett av FN som det bästa landet att åldras i 2013 känns nästan lite komiskt.

Min poäng i en tidigare insändare var inte att ta någons parti utan att påtala att det är många kockar som har rört i den soppan (äldreomsorgen) under årens lopp, både nationellt och regionalt, och jag tycker det vore minst sagt klädsamt om alla inblandade tog ansvar för sin del i detta.

Men jag kan väl inte säga att jag är förvånad över svaret. Det tillhör väl politiken att med nästan religiös övertygelse lyfta fram sina egna fördelar och att skylla brister på någon annan, det skulle ju aldrig en kristdemokrat göra. Det är väl förbehållet politiska motståndare.

Förresten var ni nöjda också med de 10 000 platser som försvann i särskilt boende under era mandatperioder?

Jan Svensson

”Det tillhör väl politiken att med nästan religiös övertygelse lyfta fram sina egna fördelar och att skylla brister på någon annan, det skulle ju aldrig en kristdemokrat göra.”