Annons

Jonas Sjöstedt hugger i sten när det gäller skolan

Jonas Sjöstedt hugger i sten beträffande skolan. Han accepterar inte vinster i friskolorna, men hans argument är feaktiga och han missleder väljarna.
Insändare • Publicerad 8 september 2014

Ingen gillar ju, att skattebetalarnas pengar går till riskkapitalbolag, som placerar dem i skatteparadis.

Men detta är inget skolproblem utan ett moraliskt problem. Det är också i stort sett en barnsjukdom, som försvinner i takt med att kommunerna lär sig att värdera skolorna, innan de säljer dem.

Annons

För oss skattebetalare är det i huvudsak tre saker som betyder något: pris, kvalitet och varaktighet.

Priset per elev är detsamma för friskolor och kommunala skolor. Om en entreprenör ger god undervisning för det av samhället bestämda priset, har ingen skattebetalare ont av att vinst uppstår för honom eller henne, om man bortser från avundsjukan. Om det är till den Jonas Sjöstedt vädjar, är det nedrigt av honom.

Kvaliteten i undervisningen ska staten övervaka och vid behov agera kraftfullt. Ingen skola, enskild eller kommunal, som ej fyller måttet ska tillåtas fortsätta.

I verkligheten är det flera kommunala skolor, som kostar skattebetalarna för mycket, då de inte klarar av uppgiften inom den ekonomiska ram som gäller för alla skolor och då tvingar kommunen till extra anslag.

Detta går då ut över skattebetalarna.

Olle Palenius , Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons