GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kärnkraft, nej tack

Nu talas det bara om att bygga nya kärnkraftsreaktorer för att trygga elförsörjningen och få ner priset för oss konsumenter. Sverige är nettoexportör av el trots allt tal om elbrist. Men vi tillhör EU och därmed elbörsen som säljer och köper el på marknaden och priset beror på tillgång och efterfrågan.
Insändare • Publicerad 23 november 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Jämför med handel av aktier på valutabörsen. Politikerna pratar om att vi behöver billig el nu. Sverige kan inte ensamt råda över detta. Energisituationen är ännu värre i övriga Europa. Om Sverige satsar på nya kärnkraftverk så är de klara i bästa fall om 10 år. Kanske ännu längre. Kostnaderna är enorma. 50 till 80 miljarder minst. Högerblocket pratar om fossilfri energi om vi har kärnkraft. Men uran som måste till för att driva kärnreaktorn. Den bryts långt ifrån Sverige och ska fraktas långväga. Dessutom tillkommer konvertering av det brutna uranet, anrikning samt bränsletillverkning, handhavandet av utbränt kärnbränsle och slutförvaring. Allt detta kräver energiresurser och utsläpp.

Sammantaget krävs det enorma resurser för att bygga och driva dessa verk. Sen har vi säkerheten. Vill du bo nära ett kärnkraftverk? Så länge människan finns med i bilden kan säkerheten aldrig bli 100 procent. Kärnkraft är och förblir ett gammalt uttjänt energislag från 70- och 80-talet. Det finns många andra nya bra idéer om energi som passar för framtiden och den gröna och fossilfria omställningen.

Jonny Bergstrand

Kärnkraft – osäkert och resurskrävande, menar Johnny Bergstrand.
Kärnkraft – osäkert och resurskrävande, menar Johnny Bergstrand.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.