Annons

Klimatångest hos en 16-åring – när ska det ta stopp?

Jag är tonåring, inte ens myndig. 16 år. Jag ska inte behöva oroa mig dag in och dag ut för min framtid. Men det gör jag. 10 grader i februari – ångest, ångest, ångest. Varmaste året som uppmätts varje år sedan 2015 – ångest, ångest, ångest. När ska det ta stopp?
Insändare • Publicerad 25 februari 2021 • Uppdaterad 27 februari 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Jag är trött på influencers som romantiserar och uppmanar till överkonsumtion och familjer som flyger kors och tvärs över världen”, skriver signaturen ”En 16-åring med all rätt till framtid”.
”Jag är trött på influencers som romantiserar och uppmanar till överkonsumtion och familjer som flyger kors och tvärs över världen”, skriver signaturen ”En 16-åring med all rätt till framtid”.Foto: Michael Probst

När folk frågar mig vad jag vill studera till i framtiden, svarar jag att jag inte riktigt vet, men jag vet precis hur mina tankegångar går. Jag tänker att det inte spelar någon roll, för jag har ändå ingen framtid – jag kommer dö bland naturkatastrofer och en alldeles för varm planet. Så tänker jag. Precis så. Låt det sjunka in i huvudet och riktigt marinera dina tankar. Då kanske du förstår vad jag känner. Jag är trött på att vi ungdomar inte tas på allvar. Jag är trött på influencers som romantiserar och uppmanar till överkonsumtion och familjer som flyger kors och tvärs över världen. Hur kan vi inte förstå att det är vad som kommer ta död på oss?

Jag är trött på politiker. Det känns som om att allt de bryr sig om är ekonomisk tillväxt. Samhället är utformat efter ekonomisk tillväxt. Min samhällslärare sa att vi ungdomar kommer behöva ändra på det, och visst tror jag att det är så. Sverige hade satt upp 16 miljömål men lyckades endast uppnå ett. De sattes upp för 20 år sedan. Jag låter det tala för sig själv.

Annons

Jag skriver inte det här för att jag på något sätt tror att jag är perfekt. Jag är inte perfekt, och visst kan jag göra dumma val. Dock vet jag att jag tänker igenom varenda konsumtionsval jag gör ifrån en miljöaspekt. Vill jag ha något, men som jag vet att jag kommer tröttna på fort, kommer jag inte köpa det. Men det ändrar inte att jag vill att fler tänker igenom sina val. Jag vill att du tänker igenom dina val. Varje litet val är ett litet, väldigt behövande, steg. Hemma hos mig äter vi inget nötkött, eftersom att det släpper ut tio gånger mer koldioxid än kyckling. Gör det du också! Behöver du den senaste, trendigaste kappan? Visst klarar du dig utan den där resan till Mallorca? Visst funkar kyckling lika bra som nötkött? Det är skillnad på viljan och måsten.

Snälla, se oss. Vi barn och ungdomar måste få bli sedda. Vi måste få höras. Världens makt ligger i händerna hos pengagalna politiker och jag är rädd. Rädd på riktigt. Jag vill inte höra att jag är en tonåring som överdriver. Jag vill bli sedd. Vi vill bli sedda. Har du kollat ut genom fönstret under den senaste tidens vinter, se bara tillbaka under december 2020, vet du precis vad jag menar. Mina kompisar drömmer om barn men jag kommer inte ihåg senaste gången jag öppnade munnen om det. Kommer inte jag vara död då? Kanske orsakad av en värmebölja eller översvämning, det får väl vi människor avgöra. Makten ligger i våra händer. Sluta blunda – öppna dina ögon. Vad vill du säga till dina barnbarn egentligen?

En 16-åring med all rätt till framtid

”Jag är trött på politiker. Det känns som om att allt de bryr sig om är ekonomisk tillväxt. Samhället är utformat efter ekonomisk tillväxt.”
Annons
Annons
Annons
Annons