GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klimatutsläppen ska minska, inte öka

Att riksdagsledamoten Katarina Brännström (M) i en artikel i Smålandsposten anklagar regeringen för att vilja lägga ner 5 000 av Sveriges knappt 3 000 mackar har orsakat en del munterhet. Denna uppgift spreds sedan vidare av Växjös moderata kommunalråd Oliver Rosengren. Det skulle tydligen vara 500, som bekant så kan nollor orsaka många fel.
Insändare • Publicerad 9 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om svenska städer blir fossilbränslefria behövs det inga mackar.
Om svenska städer blir fossilbränslefria behövs det inga mackar.
Foto: Bjšrn Larsson Ask / Svd / SCANPIX

Samtidigt som denna artikel var i tidningen läser vi också nyheten om att Växjö kommun är en av initiativtagarna till nätverket Viable cities, som bland annat lovar att göra sina städer fossilbränslefria. Och då kommer det ju inte att behövas några mackar alls. Om det är Katarina Brännströms och Oliver Rosengrens klimatskeptiska eller Anna Tenjes klimataktivistiska linje som är Moderaternas är för närvarande oklart. Sverige har ett åtagande att minska klimatutsläppen från trafiken med 70 procent till 2030, inte öka dem som Katarina Brännström tycks tro.

Katarina Brännströms artikel handlar om ett antal åtgärder som hon anser hotar svensk landsbygd. Det som dessa åtgärder har gemensamt är att det syftar till att minska klimatpåverkan och skydda värdefull natur. Det de också har gemensamt är att de mest drabbar moderata kärnväljare i storstädernas allra rikaste områden. Att ta bort flygskatten och finansiera det med att införa fler karensdagar och lägre ersättning i sjukpenningen slår hårdast mot kvinnor på landsbygden och gynnar mest män i storstäderna. Jag har inte mött någon landsbygdsbo som tror att mer klimatförändringar och mindre värdefull natur skulle gynna dem.

Om vi i stället tittar på vad som faktiskt har påverkan på landsbygdens framtida utveckling så finns det ett par områden som är betydelsefulla. Ett är tryggheten, att människor på mindre orter känner sig mer otrygga än de som bor i storstäder, och att de ofta drabbas av brott.

Ännu viktigare är de usla skolresultaten på landet och mindre orter. I en studie från Svenskt Näringsliv så blir det tydligt. I till exempel matematik och naturvetenskap tappar elever i dessa skolor två årskurser jämfört med elever i storstäderna. Resultaten är också betydligt sämre än i storstädernas förortsområden. Orsakerna handlar bland annat om mobbing och otrygghet, samt låga förväntningar. Dessa skolor har få, eller i vissa fall inga, behöriga lärare.

Förutom att vara en katastrof för de barn och unga som växer upp på landsbygden så bidrar det starkare än kanske någon annan faktor till landsbygdens avfolkning. Det hotar också svensk industri som till stora delar ligger på mindre orter och som är extremt beroende av att kunna locka högkvalificerad arbetskraft. Inga löner i världen kan locka någon om det innebär att man förstör sina barns framtid.

Det här är svåra frågor där varken vänstern, högern eller Centerpartiet har några självklara svar. I den bästa av världar kan vi sluta med retoriken och smutskastningen, och jobba fram gemensamma lösningar.

Lennart Adell Kind, Växjö

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.