GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommer världens energi att räcka?

Några tankar om energifrågan från elever på Elin Wägner-skolan.
Insändare • Publicerad 16 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Vi på jorden har ju många olika sätt att ha energi till massa olika saker.

Men räcker all energi vi har just nu till alla människor? Jag tror att det kommer räcka för att innan den tar slut så kommer jorden nog ha gått under. Just nu använder vi mycket bensin och diesel vilken är dåligt för vår planet. Men det finns ju också mycket eldrivna saker. Så det finns nog mycket olja till bilar och andra bensin-/dieseldrivna saker. Men när man märker att det håller på att ta slut på olja så tror jag att man kommer att använda mer el till saker. Så det kommer nog att räcka tills jorden går under.

Eftersom att jag tror att jorden går under innan all energi är slut så kommer ju all energi räcka. För att man gör all el med maskiner som kräver mycket energi som är dåligt för miljön. Alla saker som kräver energi är dåligt för miljön för att produktionen kräver mycket så det skulle nog vara svårt att göra av med all energi innan jorden går under.

Men man skulle kunna ha solenergi till fordon och annat som kräver energi. Men det är ju inte så bra för miljön att göra solpaneler. Men om man skulle lyckas producera solpanel på ett miljövänligt sätt så skulle jorden inte gå under så snabbt.

Det var hur jag tror om världens energi och om jag tror att den kommer räcka.

Dante, 9B

Världens energi!

I största delen av världen har man sett till så att energin räcker till men vi vill helst att den räcker till de fattiga länderna.

På olika sätt så tänker man på pengar men inte människors livslängd. Men behöver vi alltid tänka på pengar? Nej, vi vill att världens energi ska räcka till de fattiga länderna också, som kanske inte har någon mat eller vatten. Varför? För de första så är vi alla människor och har samma rätt som alla andra och på så sätt så kan vi förminska fattigdomen.

För att skapa en hållbar framtid för oss och vår planet måste vi ställa om till 100 procent förnybar energi och helt sluta använda fossila bränslen, som kol, olja och gas.

Så som Sverige har utvecklats med sin energi så kan man föra vidare den energin till andra länder och fixa solpaneler i Saharaöknen så blir det både billigare och ett säkrare sätt för att förflytta energin.

Fördelning av energin gör så att den räcker till! Lösningen på ekonomi när att de länder som tjänar mest på energin får betala för både transporten och förbrukningen. Vår förhoppning är att energin ska räcka till alla länder. Vi uppmanar alla att sprida energin vidare!

Tina Azadi

Världens energi räcker till alla

Det diskuteras mycket om världens energi och hur den ska räcka till alla. Vissa ser energiförsörjningen som ett problem som måste lösas medan andra redan ser en lösning. Alla har olika tankar kring frågan: Kommer världens energi räcka till alla? Jag tycker att världens energi räcker till alla på så sätt att vi bland annat lär oss att bli mer energisnåla. Nya lösningar hittas för att använda energin mer energisnålt.

Energikällorna som vi använder oss av i Sverige i dag ger användbar energi som försörjer hela landet och lite till. Den energi som produceras i Sveriges per år är 160 terrawattimmar, samtidigt behöver vi bara 140 terrawattimmar per år för att uppnå behoven. Inte bara Sverige har detta överskott utan detta rör även flera andra länder.

Energin räcker men utvecklingen är viktig för att vi ska kunna framställa energi på ett bättre och hållbarare sätt. Vi kan till exempel hitta nya sätt att lagra den klimatsmarta energin vi får från våra hållbara energikällor för att kunna använda energin när vi vill.

Det finns de som tänker att andra länder inte får energi nog och undrar hur vi ska lösa detta. Som svar på detta skulle man kunna använda sig av andra länders (som Sveriges) överskottsenergi för att hjälpa andra länder som har underskott att uppnå deras behov.

Om vi tänker på hur den miljövänliga energin ska räcka, kan man ha i åtanke att av all global och ny elproduktionen består den större delen av förnybara energikällor. Processen att övergå till helt hållbar energi är långsam, men den går framåt!

Slutligen vill jag sända med budskapet att världens energi räcker till alla om produktionen fortsätter i samma takt. Däremot kan vi tänka mer på hur vi använder energin, var vi använder den, (var man till exempel placerar solceller) och att använda oss av hållbara energikällor för att bli mer miljövänliga.

Elev på Elin Wägnerskolan

Vi måste använda mer solenergi

I vår skola var vi jobbat med frågan om världens energi räcker till alla. Jag tycker inte det eftersom att många fattiga länder inte har samma tillgång till energi som andra har.

För att världens energi ska räcka till alla så måste vi använda mer av de förnybara energikällorna.Jag tänker specifikt på solenergi. Det håller på att experimenteras om att lägga solpaneler i Saharaöknen. Detta skulle vara lönsamt eftersom det i Saharaöknen brukar vara 50 grader under sommaren.

Detta skulle tillföra en massa förnybar energi som kan användas till fattiga länder. För många av de fattigaste länderna ligger i samma kontinent som Sahara öknen, Afrika.

Marocko har lagt som mål att ha 52 procent förnybar energi av allt energi de förbrukar.

Om denna investering händer skulle det leda till ett grönare samhälle.

Fossila bränslen ska inte behövas i framtiden men det kommer att behövas i några år. Eftersom om man slutar använda sig av fossila bränslen utan någon lösning så kan det bli stora problem. Hushåll som använder sig av fossila bränslen kommer till exempel inte kunna använda sina vitvaror eller varmvatten och det kan även bli problem för ett problem för ett lands ekonomi som är beroende av fossila bränslen. Ett land kan förlora pengar som kan leda till att de inte har råd att köpa in energi till landet.

Andrew 9B, Kristian, 9B

I framtiden kommer energin garanterat att räcka till alla

Just nu räcker energin i princip till alla. För att redan nu finns det nya energisystem och massa förnybara energislag som har kommit långt i sin tekniska utveckling som börjar konkurrera ut fossila energislag. Om det inte räcker att täcka upp år 2030 så kommer det nya tillfälliga lösningar tills det kommer ett färdigt förslag hur man ska göra för att det ska täcka upp allt som försvinner.

De förnybara energikällorna är vindenergi, solenergi, aerotermisk energi (luftvärme), geotermisk energi, hydrotermisk energi (vattenvärme) och havsenergi, vattenkraft, biomassa, deponigas, gas från avloppsreningsverk samt biogas.

En av vår tids stora utmaningar är att klara energiförsörjningen samtidigt som klimatpåverkan begränsas. Elektrifiering med vätgas och bränslecellsteknologi, underlättar övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor och ett hållbart energisystem.

Vätgas kan användas för att lagra, transportera och tillhandahålla energi, exempelvis för effektbalansering eller för nya drivlinor i fordon, maskiner och maritima applikationer. Flexibiliteten är stor eftersom vätgas kan produceras ur alla typer av energikällor.

Didrik

Jag tror att världens energi räcker till alla

Till exempel så finns det något som heter Powerbank vilket är en liten bärbar laddare som man kan ha med sig överallt. Det finns redan nu energislag som kan förnyas. Om de länder som använder mest energi hade använt mindre energi så skulle det finnas mer till andra länder. Då hade världens energi räckt till alla hela tiden.

Eddi

Sätt solpaneler i saharaöknen

Världens energi räcker inte till alla, så vi måste hitta lösningar för att energin ska räcka till alla människor i världen.

I den här texten så kommer jag att presentera några lösningar på hur vi kan läsa energikrisen som kan hända i framtiden.

Till en början så ska man sätta solpaneler i Saharaöknen, eftersom ibland kan medeltemperaturen stiga upp till 50 grader celsius, vi kan utnyttja platsen genom att sätta solpaneler. Då kommer vi få jättemycket energi som kan räcka till hela världen,.

Vi kan också sätta vindkraftverk i Antarktis eftersom det blåser jättemycket där, vindkraft är förnybar och den stör inte någon eftersom ingen bor där, därmed så kostar det inte så mycket.

Alla smarta tillbehör ska laddas via generatorer, vi ska inte slösa all energi som vi har för att ladda våra smarta tillbehör, det finns annat som är mer viktigare.

Om föremålen skulle laddas av rörelse så skulle det vara bättre, för att energin ska räcka till alla människor inte bara till oss själva.

Man kan köpa markytor i fattiga länder i Afrika och man ska sätta solpaneler där borta och då är det båda som vinner på det, eftersom landet får pengarna och vi får tillstånd till fler markytor.

Ahmed Ali

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.