GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunala gratiskonserter i Linnéparken utmanar nöjesbranschen

Det är ingen lätt match att etablera sig som nöjesentreprenör i Kronobergs län. Växjö kommun jobbar hårt på att slå sönder förutsättningarna. I sommar har kommunen bokat en hel radda kommersiella toppartister till Linnéparken. Linnéparkskvällarna har blivit en växande koloss, större för varje år. För publiken är det gratis – men artisterna får höga gage av skattebetalarnas pengar. Klart att publiken tänker – varför betala när kommunen bjussar på gratis?
Insändare • Publicerad 14 juli 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Allsång i Linnéparken.
Allsång i Linnéparken.Foto: Josefine Stenersen Nilsson

Vad vill styrande politiker i Växjö kommun att det privata näringslivet ska leva på, när kommunen snedvrider en marknad på detta sätt? Har den politiska ledningen i Växjö reflekterat över hur fenomen som folkparksdöd och kalla tomma stadskärnor uppstår? 
Det finns fortfarande ett antal privata nöjesarrangörer i regionen – som försöker överleva på att erbjuda ett bra sommarprogram och på att ta betalt av en publik. I takt med allt svulstigare bokningsbudget både för Karl-Oskardagarna och för gratisarrangemangen i Linnéparken blir detta förstås svårt. Räcker det inte att Växjö kommun redan har dalat kraftigt i Svenskt näringslivs ranking över företagsklimat i svenska kommuner (studera kurvan de senaste fem åren!). Vill Växjö att kurvan ska störta ytterligare?

Andra kommuner som arrangerar gratiskultur brukar göra det för att lyfta fram smal kultur eller kultur som inte hävdar sig på marknaden, exempelvis dockteater, poesikvällar, folkmusik från minoritetskulturer eller balett med pensionärer. I vissa fall bokar kommuner konserter som framförs i miljonprogramsområden eller i en bruksort som har det jobbigt. Växjö kommun tänker inte så. De bullar upp ett överdådigt smörgåsbord av kommersiellt gångbara artister mitt i Linnéparken – i år exempelvis Oscar Zia, Kikki Danielsson, Moonica Mac, Sahara Hotnights, Moneybrother och Vargas & Lagola.

Allihop är artister som människor gärna hade betalat för att få se. Biljettintäkterna hade kunnat omvandlas till arbetstillfällen. Nu bokas de av den offentliga sektorn för belopp som de privata gissningsvis har svårt att matcha – med en skattepeng som egentligen hör hemma i den kommunala kärnverksamheten – exempelvis äldreomsorg, bostäder för hemlösa eller stödundervisning i skolorna.

Ja, sådana är villkoren. Välkommen alla hågade att etablera er som privata nöjesarrangörer i Växjö.

Nils Björn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.