Kommunpolitikernas oansvariga lek med våra skattepengar

I härvarande tidning har vi nyligen kunnat läsa om hur Växjös kommunchef Monica Skagne, omedelbart har fått lämna sin anställning, och gå hem med mer än 1,5 miljoner kronor i bagaget. Hade räckt till flera undersköterskor i äldrevården.
Insändare • Publicerad 22 februari 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Även en före detta kommunchef bör kunna byta arbetskläder, tycker Olle Nilsson.
Även en före detta kommunchef bör kunna byta arbetskläder, tycker Olle Nilsson.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Orsaken till att hon sparkas av det nya kommunstyret säges vara, att man vill ha ett nytt ledarskap (med rätt färg?). Kommunchefen, som skall vara opolitisk i sitt ämbete, är kommunens högsta tjänsteperson, och ansvarar för att planera, leda och samordna den kommunala verksamheten genom förvaltningarna. Dessa består av tjänstemän, som icke är politiskt tillsatta, och som har till uppgift, att utföra det arbete, som de politiska nämnderna beslutat om.

Att nu låta kommunchefen gå hem, med åberopande av behovet av nytt ledarskap, synes något konstruerat, enär kommunchefen ju inte har någon politisk roll, utan enbart som ämbetsman. Vart leder detta, om jämväl tjänstemännen delvis bytes ut, kanske vart fjärde år, beroende på valresultatet. Helt orimligt, och visar politikernas maktfullkomlighet, dessutom respektlöst inför medborgarnas skattepengar. Tyvärr uppvisar de flesta politiker, oaktat färg, denna arrogans, så snart valresultatet är presenterat, och med förhoppning om medborgarnas glömska intill nästa val. I förevarande fall, har dessutom politikerna varit så klantiga, att de som grädde på moset, låter kommunchefen behålla hela avgångsvederlaget, även om hon får nytt jobb under året. Man kan också ställa sig frågan, om den f d kommunchefen framgent, och utifrån ovanstående, kan se skattebetalarna och de kommunala undersköterskorna med flera i ögonen, därest någon form av gammeldags heder och skamkänsla finnes.

Att agera enligt ovan är tyvärr inget nytt. Vi har vid ett flertal tillfällen kunnat läsa om åtskilliga andra kommuner i länet, som låtit chefspersoner, såväl frivilligt som ofrivilligt, lämna sina anställningar, med en rejäl hacka i så kallat avgångsvederlag. Skattepengar kan man uppenbarligen leka fritt med.

I söder angränsande län är förhållandet tyvärr likartat. Osby kommun har nyligen skickat hem sin fastighetschef. Dessutom med cirka 1 miljon kronor i bagaget. Hässleholms kommunchef har frivilligt slutat, och ändå begåvats med cirka 1,5 miljon kronor extra, för att stå till förfogande, vilket synes ha resulterat i, att han har fått svara på ett telefonsamtal från kommunen. Dyrt samtal!

Detta är bara några exempel på kommunernas och regionernas fullständiga oförmåga, att på ett ansvarsfullt sätt, hantera personalfrågor, i hägnet av våra skattepengar.

Högre statliga tjänstemän som friställs, placeras på den så kallade Elefantkyrkogården, ofta med något terapibetonat utredningsuppdrag, under den tid lön och anställning kvarstår enligt gällande avtal. Det är synes hög tid att kommunerna, enskilt eller tillsammans, tillskapar något motsvarande, för sina avdankade chefer med flera, dock med den väsentliga skillnaden, att dessa skall utföra något praktiskt och nyttigt inom den kommunala verksamheten, oaktat tidigare tidigare tjänstenivå och inriktning. Även en före detta kommunchef bör kunna byta arbetskläder. Alternativet bör vara ett gå hem omedelbart, och naturligtvis utan något avgångsvederlag i bagaget.

Olle Nilsson

”Högre statliga tjänstemän som friställs, placeras på den så kallade Elefantkyrkogården, ofta med något terapibetonat utredningsuppdrag, under den tid lön och anställning kvarstår enligt gällande avtal. Det är synes hög tid att kommunerna, enskilt eller tillsammans, tillskapar något motsvarande.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.