GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kungens förlängda arm

För några år sedan var jag på ett studiebesök i residenset i Växjö. En tjänsteman guidade oss runt i denna fina byggnad och förklarade att “Länsstyrelsen var kungens förlängda arm”. Kan det verkligen stämma? Vad har vår nuvarande regent för makt? Ingen alls, skulle folk säga om de fick frågan men gång i tiden hade Gustav Vasa det.
Insändare • Publicerad 12 november 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kan inte kungen med sin förlängda arm städa lite här i Växjö?” frågar Ingegerd Gustavsson.
”Kan inte kungen med sin förlängda arm städa lite här i Växjö?” frågar Ingegerd Gustavsson.
Foto: Adam Ihse/TT

Vad har då länsstyrelsen för makt? All makt i världen skulle de nog säga själva.

Berqvara gods vill odla salix på sina ägor. Det är helt okej säger EU. Absolut säger jordbruksverket, det går bra. Men en tjänsteman på Länsstyrelsen i Kronobergs län säger nej.

Länsstyrelsen har naturligtvis en samordnande och övergripande funktion i länet när det gäller klimatfrågor, infrastruktur och försvar. De områden som kräver en samordning i länet. Det är klart. Men varför går en tjänsteman in och kritiserar och styr över andra statliga verk där det finns specialkompetens? Det är att rikta misstro till dem som med lång och gedigen utbildning har tagit ett beslut inom sitt eget yrkesområde.

Kan inte kungen med sin förlängda arm städa lite här i Växjö?

Ingegerd Gustavsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.