Annons

Långsiktigt arbete minst lika viktigt som akuta lösningar

Gör Sverige tryggt igen skriver Oliver Rosengren i Smålandspostens debatt den 28 maj. När jag läser hans skrivelsen slås jag av den hårda tonen. Han önskar hårdare krav och mera kontroll på alla nivåer. Krav är nödvändiga, men har ingen verkan om man inte först känner sig sedd och respekterad. Då leder det endast till utökat våld och bitterhet mot samhälle och myndigheter.
Debatt • Publicerad 31 maj 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Karin Willén Wirdenäs svarar på Oliver Rosengrens (M) debattartikel om gängkriminalitet.
Karin Willén Wirdenäs svarar på Oliver Rosengrens (M) debattartikel om gängkriminalitet.Foto: Johan Nilsson/TT

I förslagen saknar jag åtgärder som försöker inkludera och gå till mötes, de som är väg att hamna utanför samhället. Det långsiktiga arbetet är ju minst lika viktigt som de akuta åtgärderna.

Här är några förslag:

Annons

• Utöka samarbetet mellan polis, skola och socialvård.

• Ge socialvården mera resurser så att erfaren personal stannar kvar och får möjlighet att arbeta långsiktigt.

• Initiera sammanhang där olika slags människor med olika bakgrund kan mötas så att vi alla ökar vår förståelse för varandra.

• Hejda skolsegregationen och bostadssegregationen.

Du skriver om krig mot gängkriminaliteten och om deras ”respektlöshet för mänskligt liv”. Att använda termen krig som metafor för att förhindra brottslighet är olyckligt. Krig är aldrig en lösning. Risken är att man själv blir omänsklig.

Jag rekommenderar en bok som heter ”Fattigsafari” av Darren McGarvey. Det är en självbiografi om hur det är att växa upp i en våldsam miljö och i en familj med alkoholproblem. Och vad som hjälpte honom ur en ond spiral. Det är också en självkritisk berättelse.

Karin Willén Wirdenäs, Växjö

”Att använda termen krig som metafor för att förhindra brottslighet är olyckligt. Krig är aldrig en lösning. Risken är att man själv blir omänsklig.”
Annons
Annons
Annons
Annons