Lite bättre varje dag i Uppvidinge

Varje dag stampar Uppvidinge igång. Förskolan, skolan, arbetsplatserna och mötesplatserna fylls av viljor, behov och förväntningar. Alla olika och många. De flesta är helt beroende av politiska beslut. Vi som inte känner politiker eller inflytelserika personer har bara en röst och måste lita till den vart fjärde år. Lyssna lyhört på oss också. Inte bara i valet utan till vardags.
Insändare • Publicerad 5 september 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Var nu rädda om världens bästa Uppvidinge!”, uppmanar signaturen ”Gräsrötterna”.
”Var nu rädda om världens bästa Uppvidinge!”, uppmanar signaturen ”Gräsrötterna”.Foto: Arkivbild

Aj aj aj! Det gör ont att öppna tidningen och lyssna på radion ibland. Många är oroliga och mycket är ovisst. Beslut svajar och invånare far illa. Rankningar stakar ut den strategiska vägen för kommunen. Men vi invånare bor ju här varje dag. Vi kan berätta vår sanning också och våra behov kan också visa vägen. Lyssna på våra synpunkter också. Nu är nytt val på väg.

Allas röster räknas i demokratiska val. Tillsammans har vi makt att göra gott och öka allas möjligheter. Det låter som en blek valaffisch, men det är sant. Alla kan påverka i val. Kom ihåg alla tusentals vanliga dagar mellan valen också.

Ingen annan kommun kan kalla sig och vara Uppvidinge. Vi som är trogna invånare gillar att bo här. Vi hoppas att ansvariga politiker gör det bästa för alla invånare och värderar dem. Utan invånare finns ingen kommun alls. Inga företag heller. Många pendlar till Uppvidinge, särskilt chefer, men vi som bor här ÄR kommunen och jobbar här. Vi duger. Vi vill bo här.

Öppna upp och förklara. Tysta inte ner och sopa undan. Inför förra valet visste vi inte hur allt skulle bli. Suddiga slogans om ”bättre” och ”tillsammans” kördes då och nu. Uppvidinge har mist 50 invånare i år och ännu fler under mandatperioden. Tryggare och fler invånare? Nej, så blev det inte. Inför valet 2018 ville Socialdemokraterna ta bort valfrihetssystemet inom äldreomsorg. Efter valet blev det i stället nedlagda kommunala boenden. Äldre får nu en plats där en sådan är ledig och valfriheten är noll och otryggheten ett faktum. Kök, bibliotek, förskola, särskola, gymnasieskola och annan nära kommunal verksamhet läggs ner eller flyttas. Samtidigt får företag frikostigt stöd av kommunen. Klarar kommunen att både stötta invånare och företag? Vad går först och var går invånares och väljares smärtgräns?

Nu knackas dörr hos gräsrötter. Mellan valen är det tyst. Då ser vi vanliga invånare på och läser om allt stort som händer mellan den så kallade kommunkoncernen och företagen på vissa orter. Då investeras i mångmiljonklass. Då går privata intressen före väljarnas. Till kommunal verksamhet i hela kommunen finns inte pengar kvar. Vi vill lita till systemet, men funkar det?

Hederlig, begriplig och hållfast politik som gynnar invånares olika behov är det vi vill ha. Så till alla er som engagerar er politiskt, ofta långt upp i åren: Lär känna kommunen och lyssna på invånarna, inte bara lobbyister. Lita till kunskap och erfarenhet som finns här. Var ärliga mot invånare och varsamma med anställda. De betyder alla mycket för kommunen och är inte bara siffror att använda i rankningar. Var nu rädda om världens bästa Uppvidinge!

Gräsrötterna