GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Livet är skört!

Jag visste inte att det var en gammal vän till mig som bars bort på en bår och in i en ambulans på Donners plats i centrala Visby förra veckan.
Insändare • Publicerad 11 juli 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Personer lägger ned blommor vid platsen där en gärningsman attackerade och dödade Ing-Marie Wieselgren vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan.
Personer lägger ned blommor vid platsen där en gärningsman attackerade och dödade Ing-Marie Wieselgren vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan.Foto: Henrik Montgomery

Några fantastiska dagar på ön slutade dessvärre i tragedi. Strax före 14-tiden tisdagen den 5 juli mördades en gammal vän till mig och min fru Eva. Hon bodde utanför Uppsala, dit hon kom från Motala för att studera till läkare.

Jag lärde känna psykiatrikern med mera Ing-Marie Wieselgren för över 40 år sedan, då jag startade upp UKMoF (Uppsala Kristna Medicinare och Farmaceuter) i Uppsala, som stiftsadjunkt och studentpräst. Ing-Marie var med i denna förening som läkarstudent, aktiv och en mycket engagerad kristen människa, vilket hon fortsatte vara livet igenom. Senare kom hon som läkare att vara med i KLM (Kristna Läkare och Medicinare). Hon ville vara ett redskap i Guds tjänst, med kloka, visa ord och tankar, som kom till uttryck i tal och skrift, med patienter, kollegor, massmedia och så vidare. Att till detta ha ett hjärta av guld, lyssnande, omtänksam, kärleksfull till alla hon mötte, det blev en optimal kombination!

Jag kom till Donners plats i Visby precis efter det att Ing-Marie knivskurits mitt på dagen, mitt under Almedalsveckan och jag blev nästintill ögonvittne, där jag såg henne liggandes på marken. Jag fick också se hur de lade ner gärningsmannen på en gata strax intill… kusligt, omskakande, absurt och overkligt. Informationen från medierna var först att det var en kvinna i 60-årsåldern som var allvarligt skadad. Senare kom beskedet att hon dött och mördats av en 30-årig man.

Ing-Marie skulle ha medverkat i fyra seminarier enbart den dagen då hon mördades. Hon som stått upp för de svaga, sjuka och tilltufsade på så många olika sätt, blev nu ett offer... Varför? Dessvärre är det inte det enda fallet, inte ens i vårt land. En gammal bön borde åter komma till användning av oss alla. Den är kort och lyder: ”Herre, förbarma Dig över oss!” (Kyrie eleison!)

Livet är skört. Ta vara på det, de dina och dagarna framöver!

Lennart Johnsson, präst, Teologie doktor, Filosofie kandidat

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.