Annons

Löften om kvinnligt företagande redan brutna

Insändare • Publicerad 18 mars 2011

Med stor besvikelse konstaterar vi att de löften Alliansen vunnit valet på inte är trovärdiga. Det lovades fortsatt satsning på kvinnligt företagande och verksamheter som konkurrerar med de kommunala. Hur ska det uppnås i en miljö där kvinnligt företagande motarbetas och kreativa idéer om behövliga verksamheter går förlorade?

I drygt två år har vi fört samtal med kommunen om att inrätta en privat dagligverksamhet för utsatta samhällsmedborgare på landsbygden utanför Växjö. Store Lycke skulle bli ett nytt företag, ge nya arbetsmöjligheter och nystart för deltagarna med möjlighet att hitta balans i tillvaron i lugn miljö.

Annons

Vi har mött många fina ord om vår föreslagna verksamhet, bland annat från Bo Frank, moderat kommunalråd i Växjö kommun, och omsorgsförvaltningens chef Kjell Magnusson. Sistnämnda har uppmuntrat oss att inrätta enstaka platser för dagligverksamhet och i januari förra året färdigställde vi lokaler för att kunna ta emot åtta deltagare. Då hade kommunen plötsligt ändrat sig i frågan. Vår verksamhet ansågs vara för lik den kommunen själva drev och dessutom saknades nu finansiering.

Eftersom vi tror på idén med rehabilitering på landsbygden valde vi då att vända oss till kommunala Arbete och välfärd, som arbetar för att fler kommuninvånare ska klara att arbeta och försörja sig. Vi begränsade också målgruppen till ungdomar som hamnat i kläm. Hos oss skulle de kunna hitta nya rutiner i vardagen i lantlig miljö, med nya sociala kontakter och arbete och ansvar efter förmåga. I vår verksamhet skulle det gå att kombinera fortsatt boende hemma med meningsfull sysselsättning om dagarna, för att i möjligaste mån undgå en familjehemsplacering.

Vi hävdar bestämt att vår verksamhet är unik! Här kombineras närhet till djur och natur med inblick i det arbete som görs på ett litet gårdsmejeri. Till det kommer vår långvariga erfarenhet som familjehem där unga med drogproblematik, självskadebeteende och allmänt dålig tilltro till omgivningen fått nya krafter och en sundare inställning till livet.

Vi vill och kan hjälpa fler! Det ser och kommunicerar också de flesta vi är i kontakt med – politiker som berörda chefer inom kommunen. Men det går långsamt att starta en verksamhet som denna – för långsamt. Inga beslut tas. Tiden går.

Store Lycke skulle ge minst fyra nya arbetstillfällen och vara en unik verksamhet som komplement till den kommunala omsorgen om ungdomar på glid. Nu vill vi se att Alliansen gör verklighet av sina löften till och satsar på kommunens kreativa kvinnor. Vi vill ha klara besked och finansiering till vår gröna omsorg!

ANNELIE SÖDER

LILL-STINA VERNER

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons