Annons

Lyssna och lär av Södertälje

Det som inte går i Växjö och Helsingborg, går tydligen bra i Södertälje. Jag syftar då på frågan om man måste bygga ett nytt sjukhus eller om man kan modernisera eller gradera upp det gamla.
Insändare • Publicerad 11 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Akutmottagningen på Södertälje sjukhus.
Akutmottagningen på Södertälje sjukhus.Foto: Martina Holmberg / TT

Född som jag är, på Södertälje BB 1955, har jag noterat att Södertälje sjukhus öppnade sin verksamhet på nuvarande befintlig plats 1907 med 36 vårdplatser. ”Sjukhuset har sedan starten legat på samma plats och byggts ut successivt. I augusti 2017 togs sjukhusets nya, moderna behandlingsbyggnad i bruk, med en helt nyrenoverad vårdbyggnad, med 120 enkelrum för patienter i behov av akutsomatisk vård” (enligt egna uppgifter)

”Södertälje sjukhus tillhandahåller basal specialistvård som är öppen dygnet runt, året om, med specialistvård inom internmedicin, kirurgi, ortopedi, urologi, obstetrik-gynekologi, pediatrik (barnmedicin), geriatrik (vård av äldre) och palliativ vård. Här finns också en omfattande radiologisk verksamhet med modern teknisk utrustning för snabb och säker diagnostik. Akutmottagningen och BB/Förlossning har öppet dygnet runt.” (enligt egna uppgifter)

Annons

Logistikproblemen i Växjö borde vara ganska blygsamma i jämförelse med Södertälje, där Södertälje kanal går som ett kirurgsnitt genom hela staden.

Jag befarar att det mesta redan är bestämt vad gäller framtiden för vårt sjukhus i Region Kronoberg med så kallat inriktningsbeslut, upphandlad så kallad konsulthjälp och inköpt mark.

Annars hade ju ett studiebesök varit att rekommendera för att lyssna och lära?

Mats Karlsson

Annons
Annons
Annons
Annons