GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Markägare ska få odla vad de vill på sin mark

Länsstyrelsen har i ett beslut förbjudit markägaren Nils Posse att plantera salix som energigröda. Motiveringen är att man anser att ”planteringen riskerar att störa siktlinjen i godsets anrika kulturmiljö som är klassad som riksintresse”.
Insändare • Publicerad 20 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Länsstyrelsen har förbjudit markägaren Nils Posse att plantera salix som energigröda.
Länsstyrelsen har förbjudit markägaren Nils Posse att plantera salix som energigröda.
Foto: Lena Gunnarsson

Förmodligen kommer planteringen att ”störa sikten”. Men nog borde markägaren ha rätt att odla vilken gröda han vill på sin mark, särskilt som salix betecknas som jordbruksgröda. Majs odlas på många åkrar och skymmer också sikten, men mig veterligen har inte någon förbjudits odla det.

De arter som faller under samlingsnamnet Salix bidrar dessutom i stor utsträckning till biologiskt mångfald. Salixarterna blommar tidigt på våren då flera utrotningshotade insekter är beroende av dess pollen. När pollenbärande arter minskar i vår fauna är det en viktigt med tillskott av dessa. De allmännas intressen i samhället måste naturligtvis kunna sätta förbud och restriktioner om förändringar för att rädda och skydda olika miljöer. Dessa måste vara välgrundade och motiverade ur miljö- och klimathänseende!

Detta drabbar naturligtvis många jord- och skogsägare dels ekonomiskt, men också känslan och frustration över att inte kunna bestämma över det man faktiskt äger. Då infinner sig en intressant fråga som regering och riksdag måste snarast ta ställning till, nämligen: ekonomisk ersättning till de som har mark som landets allmänna intressen anser inte får brukas på ett visst sätt eller alla övriga inskränkningar i ägandet.

Jord- och skogsägare har ju inte sina fastigheter för ”skojs skull”. Jag tycker att det är självklart att staten ska och i framtiden måste ersätta alla markägare som drabbas av nödvändiga skyddsåtgärder för miljö och klimat!

Lennart Turesson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.