Märkligt sätt att visa att alla behövs

Jag blir så glad när jag läser Blågröna i Växjö, Nämnden för arbete och välfärds debattartikel i Smålandsposten den 2 november. ”Vi lägger extra fokus på de som står längst från arbetsmarknaden”. ”Alla behövs.” ”Ingen ska lämnas utanför”.
Replik • Publicerad 9 november 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Atrium erbjuder bland annat hunddagis, snickeri- och byggverksamhet, tavelinramning, cykelverkstad och försäljning av egenproducerade alster.
Atrium erbjuder bland annat hunddagis, snickeri- och byggverksamhet, tavelinramning, cykelverkstad och försäljning av egenproducerade alster.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Äntligen några som förstår att det måste få kosta när man som enskild individ har svårigheter att ta en plats i det etablerade samhället. Anledningen till svårigheterna kan vara flera. Sjukdom. Funktionsnedsättning. Utrikesfödd. Missbruk. Men om alla hjälps åt och samverkar ”i civilsamhället, föreningslivet, företag och andra organisationer” så kan vi göra skillnad och ingen behöver bli lämnad i utanförskap.

”Alla behövs”. ”Ingen ska lämnas utanför”. Med denna fantastiska målbild, hur kan det då komma sig att Arbete och välfärd formligen svälter ut Atrium? Den kommunala ersättningen har de senaste åren kraftigt reducerats och bedömning av ersättningen görs på tvivelaktiga grunder. Den verksamhet Atrium vill och kan bedriva är allvarligt hotad.

Atrium är ett socialt företag som bereder arbetsmöjligheter till den grupp som står långt från arbetsmarknaden. Atrium erbjuder bland annat hunddagis, snickeri- och byggverksamhet, tavelinramning, cykelverkstad och försäljning av egenproducerade alster.

All verksamhet är anpassad efter den enskildes ork, förmåga, förutsättning och önskemål. Detta tar tid och kräver personalresurser. Tid och personal kostar.

Men den oro jag i går kände för Atriums framtid är nu som bortblåst efter att ha läst artikeln undertecknad av Pernilla Torneus, Ricardo Chavez, Thomas Johansson, Annika Stacke och Marita Bengtsson. De tänker satsa, och det är en rejäl satsning. Ingen behöver vara orolig för att hamna i utanförskap. De tänker göra om och göra rätt!

Delar av den här texten är ironiskt formulerade men min oro för Atrium och de blågrönas politik är seriös.

Inger Björkman Konnéus, vice ordförande Atriums styrelse