GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Misslyckad skolpolitik

Under de senaste valperioderna har skolpolitiken i Växjö kommun år efter år fallerat.
Insändare • Publicerad 12 januari 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
J.Sten.N uppmanar Centerpartiet och även Miljöpartiet att ta en ordentlig funderare i skolfrågan.
J.Sten.N uppmanar Centerpartiet och även Miljöpartiet att ta en ordentlig funderare i skolfrågan.Foto: Henrik Montgomery/TT

Resurser till skolan har skurits ned och kommunen lyssnar inte på rektorer och utövande lärare med kompetens att avgöra de egentliga resultaten på grundskolor och gymnasier.

Jag ser en stor naivism och okunskap att lyssna på de akademiker som finns i kommunens skolor.

Ni politiker har så svårt, som jag uppfattar, att lyssna på vad den berörda omgivningen har att säga, det verkar ibland som att glömskan mellan valen är stor.

Lärarförbundet och andra intressenter har under många år undersökt hur kommunerna i Sverige satsar på utbildning i våra 290 kommuner, och för Växjö kommun är det ingen rolig läsning, kommunen ligger bland de sämsta av alla kommuner. Hur förklarar Centerpartiet detta? Det blågröna styret i Växjö kommun och det fria skolvalet ökar på segregationen, som det senaste beslutet att ge Engelska skolan tillstånd att etablera sig på Teleborg. Har inte utbildningsnämnden läst deras hemsida? De tar inte emot de som har någon form av psykisk avvikelse och lärarbehörigheten ligger enligt en undersökning på 40 procent. Är det en skola för Centerns vision, tillsammans med blågröna kamrater i fullmäktige?

Till sist vill jag berätta att Växjö kommun under 2010-talet låg bland de bästa skol-kommunerna i Sverige. I dag ligger Växjö kommun bland de sämsta i hela Sverige, sämst bland 290 kommuner, skäms och åter skäms, vad har det blågröna styret gjort? Centerpartiet och vännerna i den blågröna gruppen har inget att jubla över när det gäller hur skolan har utvecklats i Växjö kommun.

Jag vill upplysa också om att Internationella engelska skolan och dess ägare tar ut vinst i skolan och placerar skattebetalarens pengar i en stiftelse i USA. Är det så här skattemedel ska användas? Det urholkar den kommunala skolan, är det så här ni politiker vill ha det? Kommunen förlorar en massa skattemedel, och så klart kommer nedskärningar, kommunen har ju gett bort pengarna och ansvaret till privata aktörer.

Jag uppmanar Centerpartiet och även Miljöpartiet att ta en ordentlig funderare i skolfrågan, har ni tänkt på miljön?

J.Sten.N

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.