GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Missuppfattning av second opinion

I Växjö verkar man ha en helt egen definition av innebörden av ”second opinion”.
Insändare • Publicerad 13 november 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö simhall.
Växjö simhall.
Foto: Filip Sjöfors

Hon hade fått diagnosen cancer, en tumör på hjärnan. Läkaren sa att den satt på ett sådant sätt och var så stor att den inte gick att operera bort. Som läkare visste hon att man har rätt till en ”second opinion”.

En annan läkare, på ett annat sjukhus, undersökte henne. Han opererade. Den gången räddade ”second opinion” livet. Detta hände i Stockholm.

I Växjö verkar man ha en helt annan definition på innebörden av ”second opinion”.

Simhallen: Simhallen går att bygga om och till.

När Växjö kommun ska ta in en ”second opinion” beträffande simhallens om- och tillbyggnad, väljer man att låta WE-group göra second opinion-utredningen. Samma företag som har ritat de tidigare så kritiserade tillbyggnadsförslagen.

Översatt till sjukvården hade detta inneburit att man hade låtit samma läkare göra undersökningen båda gångerna.

Sjukhuset: Den befintliga sjukhusbyggnaden går att bygga om och till på befintlig fastighet. Den tidigare fastighetsdirektören kom med förslaget att bygga helt nytt i Räppe. Nu har opinionen tvingat fram en ”second opinion”.

När regionen ska ta in denna ”second opinion” för nuvarande sjukhusets om- och tillbyggnad, väljer man att låta, Sweco, samma företag som ritat förslagen på nytt sjukhus i Räppe, göra second opinion-utredningen.

Översatt till sjukvården hade detta inneburit att man hade låtit samma läkare göra undersökningen båda gångerna.

I Småland översätter man tydligen ”second opinion” med ”samma utredning en gång till”. Det känns som om man har missuppfattat idén.

Hur det gick för min kusin? Det är nu åtta år sedan och hon mår alldeles utmärkt.

Olof Thedin

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.