GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

När ska anhörigas situation tas på allvar?

Att vara anhörigvårdare är väldigt speciellt – du måste vara väldigt stark både fysiskt och psykiskt, vård/hemtjänst förväntar sig att du ska finnas till hands hela dygnet och kunna hjälpa till med allting inklusive sjukvård och personlig hygien.
Insändare • Publicerad 10 november 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många gånger tar den som hjälper till slut både psykiskt och ekonomiskt, vem hjälper anhörigvårdaren då? Det undrar Inger Karlsson.
Många gånger tar den som hjälper till slut både psykiskt och ekonomiskt, vem hjälper anhörigvårdaren då? Det undrar Inger Karlsson.Foto: Hasse Holmberg / TT

Däremot har du ingen som helst talan när det gäller din anhörigas vård och omsorg, du får vara glad om du ens får vara med på möten där sådant diskuteras. Du, som känner din anhörige bäst, lyssnas överhuvudtaget inte på utan det kan sitta människor som aldrig ens träffat den anhörige förut utan bara läser anteckningar och ska besluta vad som är bäst. Spelar ingen roll om din anhörige är en sjuk person mitt i livet eller en äldre i slutet på sitt, du blir lika illa behandlad som anhörig.

Det är heller ingen som informerar dig om vilka rättigheter du har som anhörigvårdare, bara alla skyldigheter som du inte ens blir tillfrågad om utan som tas för givna. Att vi anhöriga också har ett eget liv tas ingen som helst hänsyn till.

Och när det går så långt som till ett annat boende för din anhörige så är det inte tillgång som påverkar, när det inte finns någon återvändo (efter flera avslag) finns det helt plötsligt fyra, fem olika platser/boenden att välja på.

När ska anhörigas situation tas på allvar? Många gånger tar den som hjälper till slut både psykiskt och ekonomiskt, vem hjälper anhörigvårdaren då?

Att vi ändå är så många som tar hand om och hjälper våra nära och kära beror så klart på kärlek och att vi vill deras bästa men vad skulle vården och omsorgen göra om vi alla helt sonika bestämmer oss för att nu får det vara nog?

Inger Karlsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.