Ni är tvåa på bollen, Södra

Södra planerar att bygga om Sveriges finaste tennisanläggning. Ja, tyvärr, suckar de jag möter som fått veta detta ryktesvägen eller i Smålandsposten. Anläggningen som man byggde för 9 år sedan och där man satsade omkring 50 miljoner kronor ska i mitt tycke förstöras. Om satsningen för 9 år sedan var rätt eller fel får någon annan än jag tycka till om. Faktum är att det var ett innovativt sätt att bygga på, man gjorde ett ordentligt tempel för tennis och utmärkelserna lät inte vänta på sig. Imponerande på många sätt!
Insändare • Publicerad 9 november 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Calle Rydqvist

Eftersom jag besöker hallen ofta kan jag intyga att denna verkligen är ”state of the art” i tennissammanhang och bland träbyggnader som skapats är det ett profilbygge av rang. Södra visar träets förmåga och fördelar att fungera som ett fantastiskt material att bygga med. Arenan är dessutom ett passivhus som drar otroligt lite energi för sin drift.

Av någon anledning vill man nu bygga om inuti byggnaden och pressa in tre padelbanor och ett tvåvåningsgym i stället för två av tennisbanorna. Man frågar sig varför.

Tyvärr Södra, jag anser att ni är tvåa på bollen här å det grövsta. En stad som Växjö, är redan överetablerad av både padelbanor och gym, där kommersiella aktörer byggt och bygger den ena anläggningen efter den andra för att tjäna pengar. Dessa är inte idrottsföreningar med kommunalt stöd och dessa bygger inte anläggningar för en god sak, det vill säga folkhälsan.

Man hade hoppats att Södra med sin välfyllda kassakista tänker större än så.

Låt mig bara säga innan jag blir lynchad av padelanhängare, för de är många i landet vid det här laget: Jag har själv varit med och etablerat padelbanor i närheten av Växjö i form av styrelsemedlem i en lokal förening. Vi var bland de första i Kronoberg. Jag har inget emot padel, tvärtom. Det är en social sport för alla åldrar och jag har sett många människor som aldrig rört på sig i någon större utsträckning mer än efter fjärrkontrollen eller läsplattan falla pladask för sporten. Tröskeln att lära sig och att komma igång är låg och detta gör att man lätt blir biten av att fortsätta. Att komma ut och röra sig tillsammans är något som tyvärr börjar bli mer och mer sällsynt, men padeln har hjälpt till att få folk i rörelse. Härligt och riktigt skoj! Tennis är dock en annan sport och ska inte förväxlas med padel på något vis.

Tillbaka till varför det är fel att döma ut tennisen och satsa på padel och gym.

En snabb googling på ”Gym Växjö” ger väldigt många träffar på hur många ställen du kan gå till om du vill svettas på detta sätt.

Idrottskliniken som redan är väletablerad ska öppna ytterligare ett gym i december på just Teleborg där Södra också ligger. Actic har flera anläggningar i vår stad, bland annat i simhallen, ett stenkast från Södra, och det finns som sagt ett rejält antal gym över hela staden. Från Norremark via city och ut till Teleborg är det inga problem om man vill hitta ett bra gym. Ett mindre gym finns naturligtvis också redan i Södra Climate Arena.

Kortsiktigt eller långsiktigt? Ja, det kan man fundera på. Antingen investera ännu mer pengar i ett tvåvåningsgym och tre padelbanor och hoppas på avkastning med risk för i så fall göra ett dubbelfel (ledsen för den …) om man nu anser sig ha misslyckats första gången.

Kortsiktigt? Man ser en liten enhet i den gigantiska koncernen som inte är vinstdrivande och anser sig behöva göra något?

Vågar man se bortom kalkylbladet och tänka lite med hjärtat och lite längre för att profilera sig mer inom tennissverige i stället? Jag vågar inte tro det, men jag hoppas väldigt mycket!

Varför inte utveckla det ni redan har? Sikta mot att bli en spelare att räkna med inom tennisen i stället för att lägga er platt för populismen. Jag lovar, det finns mycket att göra för att främja idrotten om man bara vill. SM i dubbel spelades för några helger sedan på Södra Climate Arena, anordnat av Växjö TS. Det borde inte vara en omöjlighet att få hit en eller två ITF-turneringar, kanske några Challengers under ett år. Jag hjälper gärna till ideellt om det behövs.

Ett råd till dig Annika Wiksten (enligt Smålandsposten ansvarig på Södra) i all välmening och med en stor portion önskan:

Sträck ut din hand till Emil Holmgren på Växjö TS. En man som trots sin ringa ålder har lyckats få en sömnig förening att lyfta rejält de senaste åren. Detta trots att kommunen nobbar dem gång på gång. Man löser det ändå och rustar upp Strandbjörkshallen med privat hjälp. Man har hittat kreativa lösningar för att komma framåt och har ökat antalet spelare i träning med 23 procent det senaste året fördelat på 53 procent killar och 47 procent tjejer. Höstterminen som startade har man 582 kursdeltagare i alla åldrar. Det ”go” som finns hos Växjö TS nu har man inte sett på väldigt länge. Det finns ett stort tenniskunnande i Växjö fortfarande sedan ”stormaktstiden”. Fredrik Rosengren, Janne Gunnarsson och Magnus Larsson är tillbaka i klubben och står på banorna och lär ut sina kunskaper till bland annat 9-åringa tjejer och killar. Sannerligen en fröjd för ögat!

Det vore tragiskt för Växjö om ni väljer att låta populismen vinna. Padel är kul, men den finns i väldigt stor utsträckning redan. Tennisen behöver en fortsatt plats i vår stad. Tajmingen är tyvärr inte god, Södra.

Multisportaren