Ni som slutar gymnasiet – använd sunt förnuft

Kära elev i avgångsklass år 2014: Använd sunt förnuft!
Insändare • Publicerad 11 juni 2014
På bilden: studenter från år 2013.Foto: stewe jonsson
På bilden: studenter från år 2013.Foto: stewe jonssonFoto: 

Fick jag bara ge dig ett råd på vägen skulle det vara, sunt förnuft. De långsiktiga vinsterna med sunt förnuft har påvisats av forskare, medan resten av mina råd inte står på stadigare grund än mina egna snåriga erfarenheter.

Njut av styrkan och skönheten att vara ung. Tro mig, om tjugo år kommer du att titta på bilder av dig själv och minnas, på ett sätt du inte kan föreställa dig i?dag, alla möjligheter som låg framför dig och hur fantastisk du egentligen såg ut.

Oroa dig inte för framtiden, eller oroa dig. Men kom ihåg att oro är ungefär lika effektivt som att lösa en räkneekvation med att tugga tuggummi. De verkliga bekymren i livet kommer troligen vara sådant du aldrig ens brytt din oroliga hjärna med, såna som slår ner som en blixt klockan­ fyra en seg tisdag.

Slösa inte tid på avundsjuka. Ibland ligger du före, ibland efter. Loppet är långt och egentligen tävlar du bara med dig själv. Behåll gamla kärleksbrev, släng gamla kontobesked.

Känn ingen skuld om du inte vet vad du ska göra med ditt liv. De intressantaste människor jag känner visste inte, när de var 19, vad de skulle göra resten av livet. Några av de intressantaste 40-åringar jag känner vet det fortfarande inte.

Läs instruktionerna, även om du inte följer dem. Hälften av dina val är tillfälligheter. Alla andras också.

Lär känna dina föräldrar. Du vet aldrig när de är borta för alltid.

Var snäll mot dina syskon. De är den bästa­ länken till det förflutna och troligen de du kan lita på mest i framtiden.

Acceptera vissa ofrånkomliga sanningar: Priser kommer att gå upp. Politiker­ kommer att luras. Även du kommer att bli gammal. Stretcha!

Var noga med vems råd du följer. Goda råd är ett slags nostalgi. Att dela ut dem är som att gräva fram det gamla ur sophinken, torka av det, måla över de dåliga sidorna och åter­använda det för mer än det är värt.

Tro mig dock om en sak, använd sunt förnuft!

Fri tolkning av Baz Luhrmann, Everybodys free.

Stefan Bengtsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.