GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nonchalansen har fått ett nytt ansikte i Växjö Kommun

Jag sitter och läser om planerna på sexvåningshus i det som marknadsförs som Öjaby Sjöstad.
Insändare • Publicerad 7 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förslaget till detaljplanen för Norra Öjaby tillåter bland annat sexvåningshus. Den är nu på väg upp för beslut i de politiska instanserna.
Förslaget till detaljplanen för Norra Öjaby tillåter bland annat sexvåningshus. Den är nu på väg upp för beslut i de politiska instanserna.
Foto: Växjö kommun

Det känns roligt att Växjö som kommun har ambitionen att växa vilket kommer att vara viktigt om kommunen ska vara attraktiv även om 10–20 år. I en expansion kommer alla invånare bli påverkade och gynnade på lång sikt, det är en självklarhet för alla som vill lyfta blicken.

Jag och min familj valde för några år sedan att stanna kvar i Växjö i stället för att flytta till Stockholm, då Växjö i grunden är en fantastiskt fin och enkel stad att leva i. Vi beslutade oss för att bygga ett nytt hus på Hagudden i Öjaby. Kontakterna med kommunens byggnadsnämnd var många. Avvikelser gällande bygglovet var i stort sett omöjliga att göra utifrån tydliga direktiv för området såsom att sadeltak var ett måste, maximal bygghöjd skulle följas och särskilda tillstånd krävdes utifrån att Helgasjön är en känslig miljö.

Det är med denna bakgrund som jag går helt vilse i logiken när jag läser uttalandet av byggnadsnämndens ordförande i Smålandsposten den 2 oktober 2021. Rikard Karlsson påstår att sex våningar inte är så högt. För planerad byggnation gäller plötsligt helt andra regler än de som gällt mig och andra fastighetsägare på i princip samma område. Enligt Rikard Karlsson är detta tydligen något som man bara ska acceptera och tycka är okej.

Jag blir sällan provocerad som person, men det är ju på gränsen till tondövt att helt vifta bort medborgarnas synpunkter på att byggnationen planeras avvika från nuvarande byggnorm och hela närliggande områdets identitet. Väldigt nyligen har just sådana argument lyfts fram av kommunens egna tjänstemän som ytterst styrande i dialog med fastighetsägare som vill renovera, bygga ut eller bygga nytt i det omdiskuterade området. Jag hoppas att Rikard Karlssons uttalande bygger på okunskap i det aktuella ärendet, annars har nonchalansen fått ett nytt ansikte i Växjö Kommun.

Öjaby är inte en stadsdel som är bortskämd med stora satsningar på idrottshallar eller spontanytor, förutom den nya Räppevallen som ligger hela fem kilometer från Öjaby skola.

Vi är tacksamma om kommunen klipper det i snitt två decimeter höga gräset vid bandyplanen i Öjaby.

Snälla, skapa gärna en konstruktiv dialog med oss Öjabybor och inte bara företaget som ska utveckla området. Vi begär inte mycket men kräver åtminstone en dialog i frågan i stället för att mötas av nonchalansens ansikte.

Nicholas Pettersson, Öjaby Hagudden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.