Annons

Norregårdskogen – en liten skog som betyder mycket för många!

Kan verkligen inte Växjö kommun tänka sig att bevara den lilla biten skog mellan Hovs dal och Norrängen som ännu inte har exploaterats?
Insändare • Publicerad 1 mars 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Norregårdskolan.
Norregårdskolan.Foto: Filip Sjöfors

Biologen Christina Almqvist har tidigare på opinionssidan och i skrivelser till Växjö kommun framhållit hur viktigt det är att Norregårdskogen får vara kvar.

Nära granne med denna skog vistas dagligen drygt 900 barn och ungdomar på Norregårdskolan, Pilbäckskolan, Förskolan Maria och Hovs förskola. Ute i skogen bedrivs undervisning i många olika skolämnen och här lär sig de yngsta att umgås med och uppskatta djur och natur. I dag skjutsar Växjö kommun förskolebarn med buss ut i skogen. Det är säkert bra för de som inte har förmånen att ha en riktig skog in på knutarna men att kunna gå från sin förskola eller skola ut i skogen är givetvis bättre för såväl barnen som för vår miljö.

Annons

Granne med Norregårdskogen ligger ett flertal företag och verksamheter. Flest anställda har Balco, ungefär 200. Vid lunchtid passar många som arbetar i området på att ta en avkopplande skogspromenad i Norregårdskogen. Många tar också sin dagliga promenad eller cykeltur till arbetet eller skolan genom skogen eftersom skogsvägarna binder ihop ett flertal stadsdelar med varandra.

För oss som bor i närheten, i hyreshusen på norra delen av Kungsvägen, på Segerstadsvägen, på Vingavägen, i Hovs dal eller i villaområdena på norra delarna av Hov och i Skogslyckeområdet, på Griffelvägen och på Magistervägen, är Norregårdskogen det naturliga valet när vi ska promenera, motionera eller rasta våra hundar. Särskilt viktigt är det att de av oss som inte längre kan köra bil lätt kan komma ut i en riktig skog och inte enbart vara hänvisade till gatumiljön. Norregårdskogen är ju till stora delar tillgänglig med såväl rullator som med permobil.

Ännu har Växjö kommun en chans att verkligen göra en insats för alla de som bor och verkar runt skogen! Att bevara stråk i form av riktig natur är viktigt för allas hälsa och psykiska välbefinnande liksom för vår miljö, just därför bör Norregårdskogen bevaras!

Skogstorpsvägens grannsamverkansgrupp genom Agneta Ewaldsson

Annons
Annons
Annons
Annons