GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu är måttet rågat

Vi kan inte ha en statsminister som använder Rut-avdrag precis som en miljon andra medborgare.
Insändare • Publicerad 11 januari 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magdalena Andersson har hamnat i en städtjänstskandal efter att ha anlitat ett företag som anställde städare utan att ha kollat deras bakgrund.
Magdalena Andersson har hamnat i en städtjänstskandal efter att ha anlitat ett företag som anställde städare utan att ha kollat deras bakgrund.Foto: Kenzo Tribouillard

En manlig minister hade kanske inte behövt stå till svars för detta när det gällde just städning, men man har väl länge vetat att allt svart inte blev vitt för att man kallar det Rot eller Rut. Uppdragen kan gälla städning eller takbyte eller andra tjänster som utförs i olika konstellationer av företagare och underleverantörer. Det är inte lätt att som privatperson kontrollera underleverantörskedjor. Det verkar varken H&M eller Ikea klara av. Är jag verkligen skyldig att kontrollera att alla inblandade har varit och kommer att vara ärliga? Ska jag även kontrollera att potatisodlaren som levererar till affären inte använder illegal arbetskraft?

Det är dessutom svårt att förstå varför det faktiskt är tillåtet att göra avdrag för jobb som utförs av någon som inte bor eller betalar skatt i Sverige. Det var väl det som utlovades, att skatt skulle betalas i Sverige?

Näringslivets och företagarnas föreningar verkar strunta i fusket. Att seriösa företag får en konkurrensnackdel är kanske inte så viktigt? Här borde hela rättsväsendet gå igång, vad är sannolikheten för att detta enbart har drabbat en av miljonen Rut-are? Kan det vara gängkriminella som ligger bakom? Kanske behövs speciella straffsatser?

För att inte riskera att göra fel är det nog bäst att fru statsminister städar själv. Naturligtvis kommer oppositionen då gnälla över att hon prioriterar städning före frågestunder i riksdagen men hon kan inte vara alla till lags.

Rut Rot

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.