Annons

Nya regiontankar i Kronoberg

Insändare • Publicerad 23 oktober 2012

 Diskussioner om en större region för ökat samarbete har kommit i nytt skede. Kostnadseffektiva lösningar söks med rimligt lokalt inflytande. Det finns en motion till landstinget om en egen Region Kronoberg.

Skåne, Halland och Jönköping har redan valt den vägen. Tanken är god. Även Kalmar och Blekinge borde följa efter. Likvärdiga organisationer kan förhandla om samarbetsformer och gemensamma satsningar över gränserna. Inför 2018 kan sedan mer formella sammanslagningar ske.

Annons

Jönköping har beslutat om öppenhet för diskussioner med angränsande län. Därför borde de också vara med i den ideella föreningen som förbereder regionsammanslagning med Skåne.

Det bör finnas alternativ i en utredning alltså Småland-Blekinge.

Jämför samhörighet –  antal befintliga nätverk Jämför också och befolkning (1,8 respektive 0,9 miljoner.) – demokratiskt inflytande.

ROLAND JUNERUP

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons