GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nyårsslaget i Åseda

Skulle gå ut och se lite fyrverkerier vid Sillakröken i Åseda vid tolvslaget, och såg där ett gäng med ungdomar i övre tonårsåldern, eller däromkring, väl förfriskade. Man plockade fram sina fyrverkerier och ställde fyrverkeriet direkt på trottoaren en meter från husväggen och fyrade på.
Insändare • Publicerad 8 januari 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Annika Byrde

Det var ju ett under att inte skotten gick rakt in i takfoten, och de följder som kunde följt av detta. Kommande raket flög rätt in i fastighetens vägg mitt emot. Tur att de inte gick rakt i ett fönster och small av inne i huset. Vidare fyrverkeritårtor placerades mitt på gatan utan någon som helst hänsyn till bilar som kom och skulle köra förbi, som fick gira runt fyrverkeripjäsen.

Priset tar nog den person som har en fyrverkeripjäs i handen, en pjäs som rimligen ska riktas rakt upp i luften, men som håller den i handen och skjuter av den horisontellt mot personer som kommer gående på motsatta sidan vid Linas kafé, samt mot oss som stod vid blomsteraffären. Vi fick söka skydd men fick två raketer som sköts mot oss och slog ner precis vid fötterna. Det small rejält och blixtrade runt om oss. Man fick hålla för öron och ögon för att skydda sig.

Här är ett exempel på när brännvinet går in, så går vettet ut! Vad hade hänt om de röda, gröna och blå eldkulorna som skjuts ut ur fyrverkeripjäserna hade träffat i ansiktet och ögonen? Vad hade hänt om det börjat brinna i håret? Jag tror inte den som höll och avfyrade fyrverkeripjäsen hade noterat om någon börjat brinna i håret, eller fått ögonen förstörda.

När man ser detta så inser man att folk inte kan sköta detta på det sätt man förväntas att sköta det på. Man ska imponera genom att hitta på det ena tokeriet efter det andra. Har varit motståndare till att förbjuda fyrverkerier, men när man utsätts för beskjutning av fyrverkeripjäser så man får ta skydd och sedan vända hemåt, och därmed förlora det nöjet, att få se lite nyårsfirande genom fyrverkerier, då är frågan om man inte måste byta åsikt.

Är det inte tid för att kommunen får anvisa plats för avskjutning, där det finns ordningsvakter som håller koll på dem som skjuter av raketerna, samt kollar nykterheten på samma gång. En normal och nykter person kan jag svårligen tro skulle få för sig att rikta en raket mot personer som helt fridfullt står och tittar på, det som skulle bli en trevlig inledning av det nya året.

Beskjutna

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.