Annons

Ökad nedskräpning vittnar om ett samhälle i upplösning

För några år sedan när jag skrev om den ökade nedskräpningen i Alvesta centralort svarade kommunen på den uppföljande frågan som publicerades här i Smålandsposten angående vad man gjorde för att minska nedskräpningen i centralorten, att man för tillfället höll på med en skräpinventering och räknade skräp per kvadratmeter i samhället. Det var säkert i ett vällovligt syfte och det skedde medan jag fortsatte mitt skräpplockande och fortfarande fortsätter, varje dag, varje årstid och vilken väg jag än går.
Insändare • Publicerad 11 oktober 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oavsett om vi lägger märke till skräpet eller ej så påverkar det oss, skriver Caroline Däldhagen Stenberg.
Oavsett om vi lägger märke till skräpet eller ej så påverkar det oss, skriver Caroline Däldhagen Stenberg.Foto: Fredrik Persson/TT

Varför gör jag då detta? För det första för att jag vet, precis som prästen och debattören Christian Braw påpekade i en artikel här i Smålandsposten inför valet, att ökad nedskräpning vittnar om ett samhälle i upplösning. Vill vi bevara ett gott samhälle och upprätthålla den allmänna ordningen så behöver vi alla hjälpas åt och plocka skräp.

För det andra plockar jag för att människor mår bättre i en städad miljö. Vi som rör oss i samhället känner oss tryggare där det är snyggt och prydligt, för oavsett om vi lägger märke till skräpet eller ej så påverkar det oss. Att en skräpig miljö väcker känslor och engagemang kan jag vittna om, inte minst genom hur många som kommenterar mina insändare varje gång jag skriver i frågan.

Annons

För det tredje plockar jag skräp för att ju mer skräp som ligger utspritt i vår närmiljö, desto mer kommer människor att slänga och ju mer papper och plast som ligger i naturen desto sämre blir livsmiljön för de djur som lever i samhället, antalet krossade flaskor ökar liksom hamburgerrestaurangernas alla attiraljer, pizzakartonger, tomma cigarettpaket, för att inte tala om alla fimpar. Allt detta har sammantaget en negativ inverkan på vår och våra djurs hälsa och vår livsmiljö såväl på kort som på lång sikt.

Därför fortsätter jag att plocka skräp och därför vill jag uppmana dig som läser detta att hjälpa till. Tillsammans kan vi komma till rätta med problemet eftersom viljan att slänga godispapper och fimpar omkring sig minskar i en prydlig omgivning, ett faktum som visats i flera undersökningar. Kommunen behöver också intensifiera sina insatser (när man har räknat färdigt vill säga) och då föreslår jag att man plockar i miljöer där flest människor rör sig under dagar och kvällar. Arbetet kan med fördel skötas av personer som står långt ifrån arbetsmarknaden (som det brukar heta). Detta är ett viktigt jobb och en viktig samhällsinsats som görs och det behöver utföras även under kvällar och helger.

Själv fortsätter jag alltså att plocka skräp, helt ideellt, inte för att jag är en så himla fin människa, utan för att jag är mån om att samhället jag lever i ska fortsätta att vara ett bra samhälle, för mig, för dig och för oss alla.

Caroline Däldhagen Stenberg

Annons
Annons
Annons
Annons