GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Okristlig kärnkraftsmoral

För en tid sedan kunde man läsa en artikel i Smålandsposten, där Oliver Rosengren skrev sig varm för den rena kärnkraften. Den är inte alls ren. Den är hemsk. Inte med ett ord berör han hur det går till att få fram bränslet, uranet, som till största del bryts i u-länder med undermåliga säkerhetsföreskrifter.
Insändare • Publicerad 22 november 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kärnkraften är inte ren, skriver ”Världsförbättrare”.
Kärnkraften är inte ren, skriver ”Världsförbättrare”.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Brytningen sker huvudsakligen i dagbrott, där vatten spolas för att rena brytmassorna, vatten som sedan rinner vidare och förgiftar dricks- och badvatten. I luften släpps ohälsosam koldioxid ut. Marken omkring gruvorna är avbränd på stora ytor. Naturen mår inte bra av radioaktiviteten, djuren dör.

Man frågar sig: Varför bryter vi inte uran i Sverige? Vi har stora fyndigheter i Skåne, Västergötland, Jämtland och Öland. Men vem skulle vilja se Skåne avbränt eller komma till sommarstugan på Öland och se en öde natur och inte kunna ta ett dopp i havet eller kunna dricka ett glas rent vatten?

Nej, då går det an att låta u-länder ta följderna, det vill säga låta andra lida för vår skull. Vad är det för moral? Det ställföreträdande lidandet känner vi ju till från den kristna historien, och det förvånar mig, att kristdemokraterna och andra kristna vill se andra människor lida för att vi ska ha det bra.

Att offra sin heder och moral för snöd vinnings skull hör inte hemma hos rättänkande och demokratiska människor.

Världsförbättrare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.