GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Okunniga regionpolitiker låter våra skattepengar flyga iväg

Har i härvarande tidning och jämväl på annat sätt med förfäran tagit del av regionernas pågående arbete med att tillskapa ett samhällsägt flygbolag för ambulanstransporter. Ett beslut där bara kostnaden för inköp av egna jetplan överskrider 700 miljoner kronor. Också ett beslut uppenbarligen utan något beslutsunderlag värt namnet. Åtminstone verkar det så, när olika medier intervjuar i beslutet involverade politiker.
Olle Nilsson är kritisk till regionernas arbete med ambulansflyg. Bland annat är det onödigt med jetplan, anser han.
Olle Nilsson är kritisk till regionernas arbete med ambulansflyg. Bland annat är det onödigt med jetplan, anser han.
Foto: JOHAN NILSSON / TT
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Joakim von Anka älskade att ta en simtur bland sitt gigantiska penninginnehav. Dagens politiker däremot älskar att ta en flygtur bland skattepengar som för tillfället saknas.

Köpet av egna flygplan har kraftigt kritiserats av piloter, läkare med flera, på grund av bland annat följande:

• Onödigt med jetplan. Kostar mer än dubbelt så mycket som ett vanligt propellerplan, cirka 120 milj kr per styck mot cirka 50 milj kr, då flygtiden sällan överstiger 1 timme, snittet cirka 45 min. Planen är mera lämpade för Australiens inland än Sveriges regioner. Större bränsleåtgång och koldioxidutsläpp som är betydligt högre än för propellerplan. Normalt krävs minst en timmes flygtid för att motivera jetplan.

• De nyinköpta planen är större än dagens och har tre vårdplatser, något som ytterst sällan behövs.

• Besättningen kommer att delvis upphandlas via bemanningsföretag. Detta har överklagats ett par gånger. Företag med säte på Cypern är involverade i denna process. Något för svenska politiker och skattebetalare att fundera över? Kontinuiteten mellan personal i kabin och cockpit försämras jämväl.

• Kostnadsbilden är ytterst osäker. För till exempel Jämtland Härjedalen, en av de regioner som mest utnyttjar ambulansflyget, skulle helt plötsligt timkostnaden öka från 29 670 kronor till 68 205 kronor. När detta påpekades sänktes i stället beloppet till 24 000 kronor, motiverat med annan fördelningsmodell. Vilken region betalar mellanskillnaden? Detta saknar helt trovärdighet.

Hur motiverar då involverade regionpolitiker detta beslut, som av en erfaren f d upphandlare, Olle Westholm, i Jämtland Härjedalen karakteriseras som ”En ekonomisk härdsmälta”. Oaktat politisk färg tycks samtliga, som i olika medier uttalat sig, vara såväl tveksamma som ytterst okunniga om de ekonomiska konsekvenserna av detta sitt beslut. Har ärendet styrts av politisk prestige och kostnadsomedvetna tjänstemän?

Roland Gustbee (M), Kronoberg, säger ”Om man har landat rätt får framtiden utvisa. Man skulle haft egen personal men vet inte om detta är möjligt”. Partikolleger har också uttryckt tveksamhet. Robert Olesen (S), Kronoberg, säger ”Jag ser ett bekymmer med detta. Det är problematiskt”

Från en storkonsument av ambulansflyg Eva Hellstrand (C), Jämtland Härjedalen, sägs ”Det har varit en brist att vi fått väldigt lite information. Vi hade kanske inte behövt jetplan. Om det blir dyrare får vi lösa det då”.

Vad är detta för styrande politiker vi skattebetalare drabbats av? I frågan okunniga, som i någon form av prestige, vägrar att lyssna på fackfolk med kunskap och erfarenhet, och som istället är mera rädda om sina välbetalda politiska uppdrag, än om ideologi och skattebetalarnas pengar. Nej, sälj planen, svälj förtret och misslyckande, och upphandla tjänsten. Erfarna och kunniga privata aktörer finnes.

Därför, om så inte sker, låt oss inte glömma namn och partitillhörighet på samtliga i beslutet involverade ”dyra” regionpolitiker nästa gång vi går till valurnorna.

Olle Nilsson

"Nej, sälj planen, svälj förtret och misslyckande, och upphandla tjänsten. Erfarna och kunniga privata aktörer finnes."

Läs mer