Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Öppna biblioteken nu – de utgör demokratins grund

Människor måste få möjlighet att söka information och kunskap även i en tid med pandemi. Synnerligen viktigt just i en sådan tid. Biblioteken i landet utgör demokratins grund.
”Ge medborgarna sina bibliotek tillbaka”, skriver signaturen ”PA”.
”Ge medborgarna sina bibliotek tillbaka”, skriver signaturen ”PA”.
Foto: Arkivbild
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Demokratin hotas med stängda bibliotek och neddraget utbud. Växjö stadsbibliotek har i dag två personer ur personalen arbetande som dörrvakter som möter många människor utanför biblioteket, vilket är direkt olämpligt då detta kan sprida smitta av covid-19, i synnerhet vid kall väderlek som varit.

Långa köer har vid flertal tillfällen bildats i biblioteket och utanför biblioteket för att hämta reserverade böcker, detta till följd av nedkortade öppettider till fyra timmar på vardagarna och stängning av alla filialbibliotek i kommunen.

Biblioteket var smittsäkrare innan de senaste införda restriktionerna.

Långa öppettider och stora ytor var säkrare emot smittan än vad de senaste tilltagen har resulterat i.

Ge medborgarna sina bibliotek tillbaka och de anställda sina arbetsuppgifter. Vi behöver bibliotekarier med sina kunskaper och höga kompetens i biblioteket och biblioteksassistenterna med sin utmärkta service och sitt professionella bemötande inte som dörrvakter utanför biblioteket utan i sina professioner.

Hög tid för kommunledningen att ändra attityd emot kulturens högborg biblioteken och dess personal och besökare.

PA

Vi behöver bibliotekarier med sina kunskaper och höga kompetens i biblioteket och biblioteksassistenterna med sin utmärkta service och sitt professionella bemötande inte som dörrvakter utanför biblioteket utan i sina professioner.

Läs mer