Annons

Överskott ska gå till fastighetsunderhåll

Allianspolitikerna i Växjö tycker tydligen att det inte är nog att hyresgäster i genomsnitt betalar cirka 2 000 kronor mer varje månad i hyra i jämförelse med boende i annan ägandeform. Det är resultatet av alliansens statliga bostadspolitik? – eller snarare bristen på statlig bostadspolitik, skriver Eva-Britt Svensson.
Insändare • Publicerad 17 december 2013

Men som om inte denna orättvisa mellan boende­formerna är nog, så vill nu alliansens politiker i Växjö kommun, plocka av varje hyresgäst i de kommunala bostadsbolagen ytterligare cirka 300 kronor i månaden. De vill alltså föra över 34,5 miljoner från de kommunala bostadsbolagen till kommunkassan.

Moderata kommunalrådet hävdar att bolagen ska hjälpa till och betala för vissa kommungemensamma kostnader som hyresgäster har nytta av.

Annons

Men kommungemensamma kostnader är ju något som alla kommunmedborgare har nytta av, inte endast hyresgäster. De ska faktiskt betalas via kommunalskatten och inte av hyresgästerna!

Enligt ny lagstiftning 2011 – och som är diskutabel– kan kommuner i undantagsfall föra över pengar från bostadsbolagens vinster till kommunkassan när pengarna används för att ”främja­ integration och social sammanhållning” enligt lagtexten.

Enligt uppgift i Smålandsposten är de 34,5 miljonerna tänkta att användas till bland annat Ungdomsbasen, ett utredningsboende för familjer och till medborgarkontor på Araby och Teleborg. Viktig användningsområden– men det är definitivt inte hyresgästerna som ska betala, utan det är kommungemensamma åtaganden som ska betalas via kommunkassan.

Som hyresgäst och som en av Hyresgästföreningens representanter vid hyresförhandlingar med de allmännyttiga bostadsbolagen så blir jag överraskad över det stora överskott våra hyresinbetalningar gett bolagen. Enligt prognosen för 2013 68 miljoner kronor.

Det är överskott från våra hyresinbetalningar och ska användas till fastighetsunderhåll, fastig­hetsskötsel, nyproduktion – inte för att överföras till kommunkassan.

Eva-Britt Svensson,

förtroendevald i Hyresgästföreningen

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons