GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Passiv polis plågar pensionärer

Det är något ruttet i det svenska rättssamhället. Den generösa allemansrätten ger alla tillträde till offentligt och privat ägd mark så länge man inte stör eller förstör. Men om allemansrätten missbrukas leder det till motkrav – på markägaren! Dessa krav kan bli mycket dyrbara, något som drabbat en av våra grannar.
Insändare • Publicerad 9 oktober 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Illegalt sopavfall på det gamla sågverket i Marhult.
Illegalt sopavfall på det gamla sågverket i Marhult.
Foto: Evelina Milerud

Antag att någon, ägaren eller en tjuv, en mörk natt med bil kör in på din privata väg och, när han försöker vända, först kör på en sten så att oljetråget går sönder och därefter hamnar i diket. Oljeförlusten kompenserar han genom att bryta sig in på din loge där han söker och hittar olja. Men den lagar inte motorn så han försvinner till fots, lämnande bilen åt sitt öde.

När det ljusnar efter en sömnlös natt hittar du bilen i ditt dike. Du kontaktar polisen och får då veta att det är ditt ansvar att ta hand om bilen, sannolikt också att sanera efter oljeläckaget. När du, som är kvinna, försöker att förklara för polisen att det ju är helt orimligt att du skall ta ansvar för en oaktsam bilägare, kanske biltjuv, ber polisen, som är en man, att få tala med din man! Insikten om att vi lever i ett jämställt samhälle har uppenbarligen inte trängt in i Växjö polishus.

Vår granne är som jag själv pensionär och vi bor i Växjö kommun. Vi borde kunna ställa större krav på polisen än medelålders medborgare som har ork och kraft att försvara sin egendom. Men det verkar som om polisen har svårt att prioritera hur de ska använda sina resurser. För en månad sedan besvarade jag en enkät från polisen om hur jag upplevde (o)tryggheten här på landsbygden. Jag skrev att jag kände mig trygg.

Knappt hade jag skickat in enkäten förrän vi blev bestulna på en båtmotor. Jag anmälde stölden som sig bör till polisen. Jag hyste visserligen ett minimalt hopp om att det skulle leda till några konkreta insatser från polisens sida. Och mycket riktigt, när polisens prydliga skriftliga svar på min anmälan kom i brevlådan var beskedet kort och gott: ingen åtgärd.

Den 18 augusti kommenterade jag i Smålandsposten Uppvidinge kommuns oförmåga att ta ansvar för missförhållandena på den ”privata” avfallsanläggningen i Marhult. Kanske min granne skulle kunna ”exportera” bilen till Marhult där uppenbarligen allsköns bråte tycks kunna samlas. Polisen lyckades nämligen aldrig förklara för min granne vad ”ta hand om bilen” innebar. Ett alternativ kanske är att dumpa bilen på Växjö kommuns mark så får denna överta ansvaret.

Min granne skulle ju också kunna leverera bilen till en bilskrot men då är risken stor att hon blir anklagad för egenmäktigt förfarande. Och dessutom tvingas att acceptera kostnaderna för att få undan bilen som en extra skatt på fast egendom. Situationen tycks ha gjort min granne som markägare rättslös.

Om offentliga institutioner som polis och kommun inte med kraft och engagemang tar tag i uppenbara problem i samhället ökar risken för att människor för att värna sin plats på jorden tar saken i egna händer och bildar medborgargarden. Men de är självklart olagliga.

Bengt Johannisson, Braåsbo vid Madkrokens strand

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.