GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Personer med adhd ska kunna få bli poliser

Landet skriker efter poliser men trots det får inte de människor som mer än allt vill bli poliser ingen chans.
Insändare • Publicerad 16 juni 2021 • Uppdaterad 16 juni 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten Nellie Edin Hjalmar tycker att människor med adhd ska få en chans att bli poliser.
Insändarskribenten Nellie Edin Hjalmar tycker att människor med adhd ska få en chans att bli poliser.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Enligt lag får inte personer med adhd vara polis och har därför inte rätt att utbilda sig till polis. Man får heller inte vara polis om man har haft diagnosen adhd och sedan blivit av med den.

Jag förstår att det för att bli polis krävs väldigt bra reaktionsförmåga, stresshantering och att kunna agera fort. Men diagnosen adhd är så olik från person till person och vissa har bara svårt med koncentrationen och vissa är bara väldigt aktiva och energiska, vilket är en väldigt bra erfarenhet inom polisyrket. Folk med adhd har också väldigt bra idéer, är lyhörda och tänker väldigt fort och kan fatta snabba beslut och det är också väldigt bra erfarenheter för att vara polis. Jag att tycker det låter fantastiskt om poliser hade de erfarenheterna. I till exempel Spanien får folk med adhd söka till polisutbildningen och göra en enskild bedömning om man passar för yrket eller inte.

Diagnosen adhd påverkar inte bara arbetet negativt utan det finns så många fler positiva saker med adhd än negativa och jag tror att om fler med adhd hade fått utbilda sig så tror jag det hade blivit riktigt bra poliser. Snabb reaktionsförmåga, fattar snabba beslut, lyhörda, aktiva och smarta.

”Vanliga” människor kan ha sämre koncentration, sämre reaktionsförmåga och sämre stresshantering. Alla människor har olika egenskaper oavsett om de har en diagnos eller inte.

Som jag, jag har adhd och tycker jag om något så blir jag bäst på det. Jag vet vad som är rätt och fel, jag har mycket energi och är riktigt smart. Och även fast jag är ung så kämpar jag alltid för att alla ska behandlas väl.

Så med denna text så vill jag säga att jag tycker att ni politiker ska sluta att diskriminera folk med adhd, och i stället ge dem en chans att kunna utbilda sig och leva sin dröm.

Nellie Edin Hjalmar, 16 år, Växjö

”Jag tycker att ni politiker ska sluta att diskriminera folk med adhd, och i stället ge dem en chans att kunna utbilda sig och leva sin dröm.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer