GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Personer som lider av psykisk ohälsa har blivit lämnade åt sitt öde

Insändare • Publicerad 18 juli 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Blommor vid platsen där en kvinna knivhöggs till döds i centrala Visby.
Blommor vid platsen där en kvinna knivhöggs till döds i centrala Visby.Foto: Karl Melander/TT

Det som hänt på Gotland är fruktansvärt. En psykiskt sjuk man knivdödade en kvinna, som vad jag förstår var läkare inom psykiatrin. Görs inget nu så kommer det att sluta i fler tragedier. Personer som lider av psykisk ohälsa tycker jag i viss mån har blivit lämnade åt sitt öde. Personer med diagnoser, har skickats än hit, och än dit.

Man kan tänka själv, om man går med ständig ångest så kan det vara lätt att ta till både alkohol och droger. Ska man till exempel få en ADHD-medicin måste man först få diagnos och därefter även kanske klara tester där det inte får finnas en tillstymmelse av droger i blodet och inte heller spår av för mycket alkohol under tre månader. Men har man ångest och den medicin man fått inte hjälper och dessutom inte kan sova, då är det lätt att förstå att man tar det som för tillfället hjälper, det vill säga självmedicinerar. Det betyder att det blir ett moment 22.

Snälla, den som kan, gör något åt alla dessa barn och vuxna. Hur många är det inte som tar sina egna liv eller som ovan andras. Handen på hjärtat, ni som har möjlighet att göra något, gör något nu!

En anhörig till en person med psykisk ohälsa vars hjärta blöder

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.