GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Politiker – stå upp för det kommunala vetot

Miljö- och klimatminister Per Bolund och regeringens särskilda utredare Lise Nordin, båda från Miljöpartiet, vill ta bort det kommunala vetot för att kunna exploatera landsbygden med 200–300 meter höga vindkraftverk. Beslutet kan komma att fattas snart för att underlätta exploateringen av våra skogar och slätter.
Insändare • Publicerad 12 november 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lyngsåsa vindkraftverk.
Lyngsåsa vindkraftverk.Foto: Calle Rydqvist

Tillståndsprocessen har under alla år varit undermålig och inställd på att tillåta byggnation. De myndigheter, kommuner, länsstyrelser och domstolar som är satta att bedöma, tillstyrka eller avslå en ansökan om att få uppföra vindkraftverk har verkat genomsyrade av politiska och personliga ställningstaganden. En tro att vindkraften kan rädda vår elförsörjning och klimatet.

Det är övertron på vindkraft som gör att alla lagar, regler och förnuft åsidosätts och, att inlämnade handlingar inte granskas av ovannämnda myndigheter trots att de som överklagar besluten påtalar allvarliga och enkelt påvisade fel i till exempel konsekvensanalyserna. Nu är risken att tillståndsprocessen blir ännu mer rättsosäker eller till och med upphör och gör oss alla helt rättslösa.

Detta kan drabba vem som helst och det har redan drabbat oss som bor granne med de 22 nyligen invigda vindkraftverken i Lyngsåsa.

Alla som bor på landsbygden riskerar nu att den kommunala vetorätten går förlorad och att man därmed kan, mot allas vilja, uppföra vindindustriområden i princip var som helst. Dessa industriområden är oftast finansierade av och ägda av utländska investerare där också vinsterna hamnar.

Trots att svenska staten, det vill säga vi, subventionerar vindkraften kommer inte elen att gå till de svenska hushållen, då den redan är såld via så kallat PPA-avtal och belastar vår reglerbara elproduktion.

Vindkraftverken utgör ett allvarligt hot mot boende-, kultur- och naturmiljöer. Det är naturvärden och miljöer som vi måste vara rädda om då de har stor betydelse för hur väl befolkningen mår och möjligheter till utkomster i framtiden, till exempel turism och ny bebyggelse på landsbygden.

Kortfattat – vindkraften har inte den digniteten att man kan åsidosätta både den kommunala självbestämmanderätten, demokratin och förnuftet.

Drabbad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.