Annons

Politiker–stå upp för kunskap och kvalitet!

Insändare • Publicerad 14 februari 2012

 I kunskapsstaden Växjö minskas de kommunala gymnasieskolornas budget med 13 miljoner kronor. Skolpolitikerna motiverar sina beslut med minskade statsbidrag och minskat elevunderlag.

Båda dessa argument är minst sagt ihåliga. Statens minskade anslag utgör 46 procent av budgetminskningen, resten står Växjös politiker själva för. Det påstådda minskade elevunderlaget kan nu mätas då niornas val av gymnasieutbildning i stort sett genomförts.

Annons

Våra tre kommunala gymnasieskolor har hittills samlat 932 elever att jämföra med de 964 som ansökte förra året. Det minskade elevunderlaget handlar alltså om högst 32 elever och detta ska motivera att 29 tjänster ska bort! Alla inser att detta är helt orimligt. Sedan när gick det en lärare på en elev?

Vi 358 anställda som arbetar inom Växjös tre kommunala gymnasieskolor och inom Komvux kräver nu att politikerna tar ansvar för den politik de för. Vi vill ha besked om vilken sorts skola och utbildning ni vill se framöver. Vi vill veta vilken kunskapssyn ni företräder och hur ni anser att måluppfyllelsen ska öka när färre pedagoger ska tillgodose kunskapskraven hos eleverna. Pengar finns, det vet vi. Förra året gjorde gymnasienämnden ett överskott på 6,6 miljoner och kommunen som helhet hade ett överskott på 61 miljoner kronor.

Det är hög tid att lyssna på dem som arbetar i och kan verksamheten. De föreslagna besparingarna kommer att få förödande konsekvenser för såväl elever som personal.

Att ändra ett felaktigt beslut är att visa politiskt mod och handlingskraft. Därför uppmanar vi politikerna i gymnasienämnden och kommunfullmäktige att ta politiskt ansvar och se till kommuninvånarnas bästa.

Vi står nu inför ett val – att investera för framtiden eller att svika ungdomarnas rätt till kunskap av god kvalitet.

FREDRIK KJÄLLBRING, MARIA FERM, ANNA SOPELSA, ISAK EKROTH, ANNE OLSSON OCH OLLE LARSSON BLAND 32 LÄRARE OCH ANNAN SKOLPERSONAL PÅ KOMVUX, 104 LÄRARE OCH ANNAN SKOLPERSONAL PÅ TELNIKUM, 100 LÄRARE OCH ANNAN SKOLPERSONAL PÅ KUNGSMADSKOLAN, 122 LÄRARE OCH ANNAN SKOLPERSONAL PÅ KATEDRALSKOLAN

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons