GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Regionen går händelserna i förväg

Stefan Lundin, projektchef Region Kronoberg, och Kristina Thorvaldsson, projektledare Växjö kommun, svarade på min insändare om beslutsordningen i kommunen och regionen.
Jag förstår mycket väl att beslut är fattade och att man inte börjar bygga lite hipp som happ. Och jag förstår att kommunen känner sig trygga i att starta ett arbete eftersom man fått betalt.
”Om man innan slutliga beslut är fattade drar på sig stora kostnader riskerar man att det som varit en inriktning glider över till ett beslut”, skriver signaturen ”HN”.
”Om man innan slutliga beslut är fattade drar på sig stora kostnader riskerar man att det som varit en inriktning glider över till ett beslut”, skriver signaturen ”HN”.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Min poäng är dock att regionen drar på sig kostnader innan det slutliga beslutet är fattat, vilket jag uppfattar skall ske vid ett möte med regionfullmäktige i februari 2022.

Vid detta möte skall det finnas ett underlag som visar vad ett regionsjukhus kommer att kosta att bygga. Förhoppningsvis finns det vid detta tillfälle också ett underlag, som beskriver övriga kostnader, för till exempel en ny järnvägsstation och nya trafiklösningar och vem som förväntas betala dessa.

Jag uppfattar dessutom att det finns ett antal öppna frågor och olika uppfattningar om hur den framtida vården skall bedrivas, vilket kan påverka valet mellan att bygga nytt eller vidta åtgärder på befintlig plats. Det kan såklart även komma påverka ekonomi och vilja att fatta beslut.

Jag förstår att man på olika sätt behöver förbereda sig. Det finns olika sätt att lösa det. Som det ser ut nu drar man på sig kostnader, utan att veta om det i slutändan kommer att bli ett beslut om ett nytt sjukhus. Att inriktningen är att fatta ett sådant beslut betyder i sammanhanget ingenting. En lösning hade i stället kunna vara att via avsiktsförklaringar, som är bindande under vissa preciserade förutsättningar, försäkra sig om framtida möjligheter.

Om man innan slutliga beslut är fattade drar på sig stora kostnader riskerar man att det som varit en inriktning glider över till ett beslut, just på grund av att omfattande investeringar är gjorda. Ibland också av prestigemässiga skäl, vilket vi väl hoppas inte är fallet när det gäller en så stor fråga som ett nytt regionsjukhus.

Så, nej jag insinuerar inte särskilt mycket. Jag konstaterar dock att regionen går händelserna i förväg på ett sätt, som inte gynnar regionen.

Som skattebetalare i både regionen och Växjö kommun är jag förstås intresserad av bra lösningar, men vill också att den process som skall leda fram till slutliga beslut sker på ett sätt som går att förstå.

HN

"Så, nej jag insinuerar inte särskilt mycket. Jag konstaterar dock att regionen går händelserna i förväg på ett sätt, som inte gynnar regionen."

Läs mer