Annons

Replik: ”Det är viktigt att reagera innan det blir försent”

Pastorn Lars-Åke Egerbo besvarar Stanley Källner (KD) på hans inlägg den 10 oktober.
Insändare • Publicerad 22 oktober 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lars Åke Egerbo.
Lars Åke Egerbo.Foto: Ulriksbergskyrkan

Jag är medveten om att min insändare handlar om ett lagförslag som är under bearbetning. Därför är det viktigt att reagera innan det blir försent. Att det finns människor i vårt land som saknar uppehållstillstånd är i sig inget nytt eller oväntat. Att det dessutom finns personer som inte borde få vara här kan jag även hålla med om. Men det finns även de som oförskyllt hamnat i ett utsatt mellanläge.

Jag ser och möter i mitt engagemang i kyrkan människor som hamnat i kläm mellan till exempel Migrationsverket och domstolar. De har inte blivit trodda på sina berättelser. Slutligen kommer beskedet om utvisning. Då kan det ha gått flera år. I några fall där jag är engagerad har det senare efter ny prövning fattats nya och positiva beslut.

Annons

Mellanperioden då vi jobbat vidare med dessa medmänniskor är dom alltså utlämnade till det som politiker vill beskriva som illegala, papperslösa personer vilka lever i ett skuggsamhälle. De har ställts utan dagersättning och stöd. Nu gäller enbart civilsamhällets goda vilja såvida man inte skall tvingas jobba svart. Jag tänker på personer som blivit kristna under sin tid i Sverige. Migrationsverkets beslut har varit att sända dem tillbaka till ursprungslandet de kom ifrån med allt vad det innebär. Iran är ett sådant mottagarland som kan bli aktuellt. Iran vill inte ta emot dessa eftersom de har blivit kristna. Migrationsverkets och domstolens beslut blir nu att man ställer människor utan all hjälp och stöd. Facit bli att man tvingas stanna i Sverige i fyra år tills ny ansökan kan ske.

”Jag vill att en medmänniska oavsett om hon kallas för illegal eller papperslös skall kunna mötas av värme och medmänsklighet.”

Hela den perioden i utanförskap och i avsaknad av pengar.

Situationen för många asylsökande med eller utan uppehållstillstånd blir inte lättare när kravet på specifik inkomst krävs. Även om man idag har jobb, har uppehållstillstånd, avtal, utbildning, bostad och alla handlingar i ordning måste arbetsgivaren höja lönen för den som är asylsökande.

Asylsökande som har fått avslag ska ut och i väntan på utvisning ska de fängslas på återvändandecenter. Det budskapet förmedlande regeringen och SD på en presskonferens nyligen. ”Flytten till återvändandecentret ska markera för den enskilde att asylprocessen är avslutad. Boendeformen ska också underlätta Migrationsverkets arbete”, enligt kristdemokraten Ingemar Kihlström.

Vart är vi på väg? Jag vill utifrån min kristna tro och övertygelse stå för att varje enskild människa har ett unikt värde. Jag vill att en asylsökande alltid skall ha en rättvis behandling av sitt ärende. Jag vill att en medmänniska oavsett om hon kallas för illegal eller papperslös skall kunna mötas av värme och medmänsklighet. Jag vill inte medverka till ett polariserat samhälle. Jag vill inte medverka till oskäliga utvisningar.

Därför ser jag ”angiverilagen” som ett stort hot och en förstärkning av redan hårda tag mot den som inte är född i Sverige.

Lars-Åke Egerbo

Tidigare inlägg i debatten:

Annons
Annons
Annons
Annons