Annons

Replik: ”Klimatåtgärder ska inte oavsett konsekvenser uppfylla meningslösa mål”

”Hur effektiva blir de många miljarder EU tänker ösa över klimatet?”
Bo Hjalmarsson och Kenneth Enelund fortsätter sin klimatdebatt bland SMP Opinions insändare.
Insändare • Publicerad 30 oktober 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
EU:s utsläpp är globalt mindre än 10 procent.”, skriver Bo Hjalmarsson i sin replik. På bilden: EU-flaggan.
EU:s utsläpp är globalt mindre än 10 procent.”, skriver Bo Hjalmarsson i sin replik. På bilden: EU-flaggan.Foto: NILS JAKOBSSON

Min “debatt-antagonist” Kenneth Enelund, skriver i utsläppsdebatten (SMP 18/10), “att koldioxidutsläppen är ett globalt problem fråntar oss inte ansvaret för våra egna utsläpp.” Jag har inte hävdat något annat men däremot att åtgärderna inte ska bli fanatiskt religiösa idéer där det gäller att oavsett konsekvenser uppfylla meningslösa mål. Regeringen jobbar nu med Sveriges anpassning till EU:s nya klimatmål, att senast 2050 vara klimatneutrala. EU:s utsläpp är globalt mindre än 10 procent. Men de övriga 90 procenten då? Frågar sig en person som fortfarande lider av vanligt bondförnuft. Hur effektiva blir de många miljarder EU tänker ösa över klimatet och hur mycket kommer de verkligt stora utsläppsländerna som Kina, Ryssland och Indien att åstadkomma.

”S rå-skäller ofta på SDs politik för att sedan efter ett tag planka SD:s förslag och presentera dem som sina egna.”

Nyligen intervjuades den nytillträdde ordföranden i FN:s klimatpanel IPPC, Jim Skea i SVT Aktuellt. Han upprepade flera gånger att det inte var katastrof om 1,5 graders målet överskreds men media verkar enbart tolkat honom alarmistiskt.

Annons

Enelund kritiserar regeringen, då speciellt SD, för bränsleprissänkningen. I skrivande stund hör jag att S har förslagit sänkta drivmedelspriser med 4 kr. Kan inte låta bli att dra på munnen. S rå-skäller ofta på SDs politik för att sedan efter ett tag planka SD:s förslag och presentera dem som sina egna. Enelund kritiserar kostnaden 5,5 miljarder för prisreduktionen. Jag ser det som ett vällovligt bidrag eller skattesänkning till transportsektorns ekonomiskt pressade folk.

En jämförande “satsning” är statliga energijätten Vattenfall som nyligen fick betala 5,5 miljarder för att kunna dra sig ur det havsbaserade engelska vindkraftsprojektet Norfolk Boreas. Vattenfall insåg sent omsider att förlusterna skulle bli stora om man fortsatte med projektet. Hur mycket tjänade skattebetalarna/elkunderna på detta? Ingenting!

Lika envist som Enelund hävdar klimatpolitikens viktighet så hävdar jag saklighet och fakta, inte samhällshotande skrämselpropaganda i klimatdebatten.

Bo Hjalmarsson, Uppvidinge

Annons
Annons
Annons
Annons