Annons

Replik: ”Överkonsumtionen gäller hela västvärlden - inte enbart lilla Sverige”

I en replik till min insändare 5/10 angående koldioxidutsläpp/global temperaturökning skriver Börje Svensson, Lammhult, “Vilka i världen skall avstå konsumtion till svenskarna?”
Insändare • Publicerad 6 november 2023 • Uppdaterad 9 november 2023
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Miljö- och eko-människor underskattar enligt min mening ofta hur mycket manuellt arbete som krävs om man vill undvika energidrivna maskiner och hur detta sliter på kroppen.”, skriver Bo Hjalmarsson i en insändarreplik.
”Miljö- och eko-människor underskattar enligt min mening ofta hur mycket manuellt arbete som krävs om man vill undvika energidrivna maskiner och hur detta sliter på kroppen.”, skriver Bo Hjalmarsson i en insändarreplik.Foto: Torun Börtz

Börje Svensson har missuppfattat min insändare som enbart handlade om koldioxidutsläppens inverkan på globala temperaturökningen där siffror från Naturvårdsverkets visade på att Sveriges CO2-utsläpp är mindre än en promille av globala utsläppen.

Börje Svenssons insändartext handlar om något annat, nämligen varje människas förbrukning av jordens naturresurser av alla slag.

Annons

Svensson hänvisar till WWF (Världsnaturfonden) och hävdar att svenskarna konsumerar som om det fanns fyra jordklot. Nu gäller väl överkonsumtionen hela västvärlden, och inte enbart lilla Sverige. Det skulle vara mycket intressant att veta hur WWF räknat sig fram till vilka länder som konsumerar motsvarande fyra jordklot.

”Som uppväxt på landet i mitten på förra seklet tycker jag mig minnas att människor på grund av hårt kroppsarbete som då ofta krävdes för försörjningen såg slitna ut redan vid femtio års ålder.”

Att tvångsstyra resursfördelningen på jorden skulle enligt min mening kräva ett socialistiskt världsomspännande samhällssystem, något som låter avskräckande. För att försörja jordens växande befolkning med mat krävs volymer av rationellt drivna jordbruk för att undvika svält hävdas inom politiken ibland. En fattig eko-bonde producerar mera energi i form av mat än han förbrukar hävdar Svensson. Miljö- och eko-människor underskattar enligt min mening ofta hur mycket manuellt arbete som krävs om man vill undvika energidrivna maskiner och hur detta sliter på kroppen. Troligen får bonden betala med sin hälsa och livslängd på grund av hårt kroppsarbete. Som uppväxt på landet i mitten på förra seklet tycker jag mig minnas att människor på grund av hårt kroppsarbete som då ofta krävdes för försörjningen såg slitna ut redan vid femtio års ålder. Inget jag vill ha tillbaka även om det var resurssparande och miljövänligt.

Några universallösningar på världens resursproblem som är starkt knutna till överbefolkningen har jag inte. Det vore att förhäva sig.

Bo Hjalmarsson, Uppvidinge

Annons
Annons
Annons
Annons