Annons

Replik: ”Vilka i världen skall avstå konsumtion till svenskarna?”

Börje Svensson i Lammhult frågar Bo Hjalmarsson vilka det är som ska avstå konsumtion så att Sverige ska fortsätta konsumera som vi gör i dag.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Insändare • Publicerad 25 oktober 2023
”Min fråga till Bo: Har du aldrig hört talas om Världsnaturfonden, WWF, som konstaterat att genomsnittssvensken konsumerar som om det fanns fyra jordklot?”, skriver Börje Svensson i en insändarreplik. Bilden: Folkvimmel på Drottninggatan i Stockholm.
”Min fråga till Bo: Har du aldrig hört talas om Världsnaturfonden, WWF, som konstaterat att genomsnittssvensken konsumerar som om det fanns fyra jordklot?”, skriver Börje Svensson i en insändarreplik. Bilden: Folkvimmel på Drottninggatan i Stockholm.Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Om jag har fattat Bo Hjalmarsson rätt så skriver han i en insändare i Smålandsposten för en tid sedan att svenskarnas utsläpp är så små att vi kan i stort sett bortse från dem. Min fråga till Bo: Har du aldrig hört talas om Världsnaturfonden, WWF, som konstaterat att genomsnittssvensken konsumerar som om det fanns fyra jordklot?

Vilka i världen skall avstå konsumtion till svenskarna så att vi kan fortsätta att konsumera som om det fanns fyra jordklot? Vilka i världen skall avstå konsumtion så att de allra rikaste kan konsumera som om det fanns åtskilliga fler jordklot?

”En ekologisk småbonde i fattiga länder producerar mer energi i form av matvaror än vad han gör av med.”
Annons

All importerad konsumtion räknas inte som våra utsläpp och då är det lätt att visa låga siffror. Inte heller räknas alla våra flygresor in, om inte planen tankas i Sverige. Vidare räknas inte importen av soja från Amazonas och vårt bidrag därav till skogsskövlingen i Amazonas. Vi borde odla vårt kraftfoder själva i Sverige (ärtor och bönor) och kraftigt minska vår konsumtion av ris, en av de värsta växtgasutsläpparna.

Vi i Sverige kan öka vår ekologiska potatisodling utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel (stora utsläpp vid deras tillverkning i utlandet). Svenskt konventionellt jordbruk kräver tio gånger mer insats av energi än vad det ger i matprodukt. En ekologisk småbonde i fattiga länder producerar mer energi i form av matvaror än vad han gör av med. Detta är bara några exempel.

Svara gärna, Bo, om hur vi skall gå ned till konsumtion motsvarande ett jordklot istället för idag genomsnittssvenskens fyra jordklot eller har du andra källor än WWF:s? I så fall vänligen redovisa dessa!

Börje Svensson, Lammhult

Tidigare inlägg i debatten:

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons