GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Riv upp trafikplatsbeslutet och rädda den unika stadsnära sagoskogen vid Fagrabäck

Fyllerydsskogen vid Fagrabäck i Växjö är något så unikt som en stadsnära sagoskog.
Insändare • Publicerad 17 november 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fagrabäck och Fyllerydsskogen.
Fagrabäck och Fyllerydsskogen.Foto: Filip Sjöfors

Skogen är en äldre barrskog med silvriga torrakor, mossbelupna stenar, ovanliga mossarter, krokiga äldre tallar, små öppna kärr, rikligt med blåbärs-och lingonris och en härlig kupering. Här löper ett nät av små stigar. Inslaget av enbuskar indikerar att skogen troligen har betats förr i tiden. I skogen förekommer spillkråka, tofsmes och andra barrskogsarter.

Fyllerydsskogen vid Fagrabäck är den kanske finaste delen av Fyllerydsskogen. Den spännande topografin med små höjder och sänkor gör skogen mycket lämplig för orientering och området ingår på Växjö OK:s karta över Fyllerydsskogen sedan lång tid tillbaka. Även under min uppväxttid i Växjö tränade Växjö OK i den här fantastiska terrängen och att vistas i skogen väcker underbara minnen. Skogen är nu hotad på grund av planerna på Trafikplats Fagrabäck. Det framstår som helt overkligt!

Skogar som Fyllerydsskogen vid Fagrabäck är tyvärr inte vanliga längre. Att ha en så här fin tätortsnära sagoskog är ju något närmast unikt för en stad.

Fagrabäcksskolans elever har en underbar natur alldeles nära sin skola och kan förlägga NO-undervisning, orientering och friluftsdagar i Fyllerydsskogen vid Fagrabäck.

Fyllerydsskogen vid Fagrabäck är en mycket väsentlig del av Växjöbornas rekreationspärla och är viktig för ungdomsverksamheten i Växjö AIS och Växjö OK.

Vi behöver bevara just sådana här äldre skogar om vi ska klara att rädda klimatet och den biologiska mångfalden. Större arealer av gammal skog måste skyddas. Dagens små arealer kan inte minska ytterligare.

Skogsstyrelsen skrev senast i en rapport 2018 att vi måste slå vakt om de tätortsnära äldre skogarna i vårt land.

Jag vänder mig till alla politiker i Växjö kommun, tjänstemän på Trafikverket och på Länsstyrelsen i Kronobergs län. Ni har ett ansvar att bevara våra tätortsnära äldre skogar!

Hur är beslutet om Fagrabäcksrondellen förenligt med det ansvaret? Tänk om, riv upp beslutet om Trafikplats Fagrabäck, finn en annan lösning och rädda hela den fina Fyllerydsskogen medan tid är för våra barn och barnbarns skull!

Besök gärna den aktuella skogen vid Fagrabäck och upplev dess skönhet på plats!

Christina Almqvist, biolog

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.