Rökare har rätt att få sina lungor testade

Röker du eller har du rökt? Undersök dina lungor nu.
Insändare • Publicerad 15 augusti 2012

Smålandsposten skrev den 9 augusti att ”KOL kan ha drabbat 10 000 personer i Kronobergs län och som kan ha KOL utan att veta om det”.

Eftersom läget är ytterst allvarligt måste det här belysas:

Du har rätt till en ordentlig lungundersökning. Varje vårdcentral i Kronobergs län ska ha minst en utbildad kolsköterska och vårdcentralerna ska ha den viktiga utrustningen spirometer för att kunna testa dina lungor.

Fakta om KOL:

KOL är en förkortning av kronisk obstruktiv lungsjukdom. Sjukdomen drabbar i stort sett enbart rökare och före detta rökare. I Sverige har mer än en halv miljon människor KOL och cirka 2 300 personer i Sverige dör av KOL varje år. Det är mer än fyra gånger fler än de som årligen dör i trafiken.

Hjärt- och lungsjukas länsförening uppmanar därför alla rökare och före detta rökare över 40 år som har hosta eller andnöd att snarast vända sig till sin vårdcentral och be att få sina lungor undersökta. Ju tidigare KOL upptäcks, desto större är möjligheterna att bromsa sjukdomens utveckling med stöd och behandling. Vi kräver att de uppsatta nationella riktlinjerna efterlevs, överallt i vårdkedjan och överallt i Sverige.

Det finns hjälp att få för dig som drabbats!

Ju fortare du kontaktar din vårdcentral så kan du få möjlighet till mediciner och ett behandlingsprogram, men sjukvården kan inte göra allt, du måste själv ta ansvar och medverka i de friskvårdsprogram läkarna föreskriver.

Vill du veta mera om vad Hjärt- och Lungpatientföreningarna har att erbjuda när det gäller friskvårdsaktiviteter så kontakta den förening som finns i alla länets kommuner.

Första åtgärden du kan göra själv om du röker. Sluta röka i dag och uppsök omgående läkare.

Jan Vernersson

länsordförande för Hjärt- och lungsjukas förening i Kronobergs län

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.