GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så mycket lidande vaccin har besparat oss

Stort tack till er som vaccinerat er mot covid-19 samt andra smittsamma sjukdomar.
Insändare • Publicerad 4 januari 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vaccin anser jag vara vetenskapens främsta gåva till mänskligheten”, skriver Christine Tidåsen.
”Vaccin anser jag vara vetenskapens främsta gåva till mänskligheten”, skriver Christine Tidåsen.Foto: Johan Nilsson/TT

Ni skyddar inte bara er själva samt sjukvården från att belastas av svårt sjuka patienter. Ni tillhör också flocken som skyddar de av våra medmänniskor som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig. De är helt beroende av att vi som kan vaccinerar oss. Flocken skyddar dem.

Jag är för vaccinpass av flera anledningar. Om exempelvis ovaccinerade är på ett ställe som visar sig ha varit en superspridarsituation kommer fler av dem att bli svårt sjuka och behöva sjukhusvård än de vaccinerade som var på samma ställe. Vaccinerade har också ett visst försvar om de skulle smittas av SARS-CoV-2. Det innebär att de inte har lika höga virusnivåer och inte under lika lång tid som ovaccinerade vid smitta. Men framför allt är jag för vaccinationsintyg för att de förhoppningsvis gör att fler människor väljer att vaccinera sig för att kunna vara del av samhället. Tänk om också exempelvis Ica, Coop och Systembolaget införde krav på att uppvisa vaccinationspass, eller motsvarande, för att få handla – hur många fler skulle inte vaccinera sig då?

Som mor till en hjärtsjuk pojke har jag kommit nära andra familjer som har svårt sjuka barn som inte kan vaccinera sig av medicinska skäl. Jag vet vilka våndor och vilken oro dessa familjer ständigt lever med. Jag förespråkar därför kraftfullt att vaccinationspass för de vaccin som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet också skall gälla för barn och anställda på dagis och skolor. Barn och personal som inte är vaccinerade innebär en stor fara för dessa ovaccinerade barn. Jag anser att ovaccinerade barn och personal får söka sig till särskilda skolor där de inte riskerar att ta med dödliga sjukdomar till barn som inget skydd har mot dessa sjukdomar. Ett krav på att vara vaccinerad för att kunna gå på vissa förskolor och skolor tror jag skulle öka vaccinationsgraden ytterligare i befolkningen.

Vaccin anser jag för övrigt vara vetenskapens främsta gåva till mänskligheten. Så mycket lidande vaccin har besparat oss från genom åren. Och nu vägrar många av mina landsmän att ta vaccin mot covid-19. I och med det stänger de ute många som inte kan ta vaccin av medicinska skäl från samhället. Ta inte vaccin för din egen skull. Ta det för dina medmänniskors skull. Det gjorde jag.

Christine Tidåsen, universitetslektor, vaccinerad och mor till hjärtsjuk pojke

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.