Samarbeta med Kuba om vaccineringen

Vinova har i en utredning åt Näringsdepartementet kommit fram till att Sverige varken har resurser, kapacitet eller kompetens nog att kunna utveckla egna vacciner, exempelvis mot covid-19.
Insändare • Publicerad 1 juni 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kuba är en bra samarbetspartner för Sverige gällande vaccin, anser Juan Carlos Sepulveda.
Kuba är en bra samarbetspartner för Sverige gällande vaccin, anser Juan Carlos Sepulveda.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Det är en för Sverige genant slutsats eftersom Kuba, ett tämligen fattigt utvecklingsland i Sveriges storlek, på egen hand lyckats utveckla fem vaccinkandidater mot covid-19: Soberana 01, 01a, 02, Abdala och Mambisa. Detta har man gjort trots att landet är utsatt för en grym och folkrättsvidrig blockad från USA.

Två av vaccinerna, Soberana-2 och Abdala, befinner sig nu i slutat av fas 3-prövningen och beräknas börja användas i stor skala i juni. Abdala och Mambisa har den fördelen att de kan förvaras i kylskåpstemperatur och framställs med hjälp av jästceller, vilket är en mycket billig metod. Mambisa kan dessutom ges som nässpray. Dessa vacciner väntas därför spela en viktig roll för vaccinering av befolkningar i låginkomstländer som hittills bara fått någon promille av de vacciner som höginkomstländer, inklusive Sverige, lagt beslag på. Fri konkurrens och vinstjakt brukar ofta framhållas som viktiga skäl till att de stora medicinföretagen rekordsnabbt lyckats utveckla covidvacciner. Men för Kuba är det tvärtom. Där ser man samarbetet mellan olika institutioner och företag samt frånvaron av vinstkrav som nyckelfaktorer för deras framgång.

När näringsministern tog emot Vinovas utredning, menade han att Sverige skulle söka samarbete med andra länder för att tillsammans kunna utveckla nya vacciner. Varför då inte söka samarbete med Kuba som har en erkänt mycket hög kompetens inom det biotekniska området? Det borde inte vara så svårt eftersom en av de ledande forskarna där, Ernesto Moreno Frias, doktorerade vid Göteborgs universitet, haft kontakter med Jönköping University och är en stor Sverigevän. Ett sådant samarbete skulle hjälpa låginkomstländer att få tillgång till mer vaccin och dessutom ge den kriminella USA-blockaden (som alla länder utom USA och Israel årligen fördömer i en FN-omröstning) en välbehövlig ”knäpp på näsan”.

Juan Carlos Sepulveda, ordförande i Svensk Kubanska Föreningen i Växjö

”Fri konkurrens och vinstjakt brukar ofta framhållas som viktiga skäl till att de stora medicinföretagen rekordsnabbt lyckats utveckla covidvacciner. Men för Kuba är det tvärtom.”