GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Samhället är en trädgård där alla sorters blommor måste få plats

Solen kittlar i nacken när jag röjer gräset i min något förvildade trädgård. Det slår mig att människor är som blommor.
Insändare • Publicerad 15 juli 2022
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

I rätt miljö frodas vi. I rätt jordmån, temperatur, mängd vatten och sol kommer honungsrosen vid jordkällarväggen att växa till sig, nya skott kommer att bli till nya grenar och den kommer att växa och blomma och blomma om igen. Men de omständigheter min ros behöver för att må bra är inte samma som för den rhododendron som tronar i bortersta hörnet av min trädgård. Skulle jag byta plats på dem skulle båda tyna bort snart. Det är självklarheter för den som är det minsta intresserad av trädgårdar, men är det lika självklart när det gäller oss människor?

Vi människor, liksom blommorna i min trädgård, föds och växer upp olika med olika behov och förutsättningar att ta oss fram i livet och den olikheten är en styrka vi som samhälle behöver ta vara på. Det är de olikheterna som har gjort att vi som samhälle har tagit oss ända hit. Gång efter annan ser jag att barn och unga med olika NPF-diagnoser pressas genom skolan utan att få rätt stöd och insatser – jordmån – vilket gör att deras möjlighet att växa och rota sig försämras avsevärt. Kanske till och med får dem att vissna. Du behöver fullständiga betyg från grundskola och gymnasium för att få det enklaste av jobb. Klarar du inte det leder det till utanförskap, i stället för att samhället anpassar jordmånen så att den blomma du är får de förutsättningar du behöver för att växa dig stark och ta din plats i trädgården och bidra utifrån den du är.

Jag brukar ofta delta vid Prideparader för att jag tycker att det är viktigt att manifestera alla människors lika värde och rätt att älska den man vill. Det är värden som måste försvaras gång på gång. På senare år tycker jag dock att något saknas. Var är manifestationerna för personer med NPF och andra funktionsnedsättningar? Var hissar vi flaggan för dem som behöver sina föräldrar hela livet för att klara sig? Var är paraderna för personer med livslångt utanförskap som tvingas att leva på fattigdomsgränsen hela livet utan möjlighet till jobb och bostadskarriär?

I trädgårdsprogram talas det ofta om att det behövs mångfald i trädgården, att invasiva arter som exempelvis lupiner ska hejdas i sin framfart, annars riskerar de att ta över och kväva allt annat, skapa ”enfald”. Jag tror att det kan vara likadant med människor. Vi behöver lära oss att se varandra och skapa en trädgård där alla har en plats och förutsättningar att växa och bli sitt bästa jag. Vi har inte råd att låta bli för alla vill bli behövda och behövs, varenda en.

Kristina Eriksson, mamma till fem vackra blommor

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.