Satsa mer på skolan och lärarna

Runt förra valet fick jag möjlighet att ställa frågor till tre av ledamöterna från Alliansen i Skol- och barnomsorgsnämnden i Växjö.
Insändare • Publicerad 26 juni 2014

Jag ställde frågor om den, enligt mig, tveksamma utvecklingen i skolan. (Ökad arbetsbelastning för lärarna, dålig löne­utveckling, framtida rekryteringsproblem, låg elevpeng i kommunen med mera.)

Jag tyckte Växjö borde satsa på skolan och lärarna.

Ledamöterna var dock nöjda med det mesta. ­Kanske var de mer intresserade av att bygga fler idrottsarenor. Verklig­heten med bland annat försämrade elevresultat har knappast givit ledamöterna rätt.

Vid mötet bad jag dem också besöka min skola i Gemla och informera sig om verkligheten i skolan.

De tackade nej och sa att de ofta besöker skolor i kommunen.

På mina 35 år på Gemla skola har jag bara sett två ledande politiker på skolan, men bara en, Charlotta­ Svanberg (S), har träffat skolans personal. En fjäder i hatten för henne.

Dock inte någon fjäder till hennes partis skol­politik de sista 30 åren. (Inga betyg, inga centrala prov, inga krav och läxor, ingen kateder­undervisning, förvaring, flumforskning). Flumpedagogiken hade mestadels stöd av skolbyråkratin inom det gamla Skolöverstyrelsen, men från dessa experter väntas­ ingen­ självkritik. Skolledarna har även ett stort ansvar för krisen genom det bristande stödet för pressade lärare.

Den nuvarande rege­ringen har, till skillnad från de Allians-ledamöter jag träffade, verkat klart medveten om skolans problem. Tyvärr har åtgärderna pressats fram med stor brådska och utan varje­ försök att förankra politiken bland lärarna. Även de rika anmälningsmöjligheterna till Skol­inspektionen har försvagat den svenska skolan och gett fel föräldrar för stor makt. Detta drar ner betyget för regeringen avsevärt.

Vad blir utvecklingen framåt? Gissningsvis samlas starka politiska krafter (media, Vänsterpartiet, Miljöpartiet) och kräver att Pisa-testen förbjuds i Sverige, så allt blir som vanligt.

JAN-ERIK SALOMONSSON

pensionerad lärare i Växjö

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.