1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

SD:s bild får det att vända sig i magen

Som svensk patriot vänder det sig i magen på mig när jag läser Sverige­demokraternas bild av mitt fosterland. De kallar Sverige, mitt älskade Sverige, för ”u-land” och ”pest­smittat”.

Sverige är ett av världens bästa länder att bo i, kanske det bästa, det visar mängder av internationella jämförelser. Det är en av orsakerna till att många människor söker sig hit. Något som vi borde vara stolta över. Jag bor hellre i ett land som folk flyr till än ifrån.

Därför blir jag inte riktigt klok på om Sverigedemokraterna helst vill flytta härifrån (kanske till ett land där de inte tar emot invandrare) eller om livskvalitet för dem faktiskt är att leva i ett pestsmittat u-land. I det senare fallet kan jag tipsa om att det finns områden i Sydsudan och Centralafrikanska republiken som bättre passar in på deras dröm.

De hävdar också att de är något av experter på FN:s flyktingkonvention. Ändå har de missförstått i stort sett allting de nämner.

Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Rätten till familjeåterförening gäller i det land man flytt till, inte i det land man flytt från, som SD hävdar. Flyktingar ska självklart följa lagen i det land de lever i, men de får inte diskrimineras i förhållande till andra som lever i landet. De har rätt att utöva sin religion, till exmpel ­genom böneutrop.

Värdlandet ska hjälpa flyktingen att få ett jobb så att hen kan försörja sig. Och göra det så enkelt och billigt som möjligt att bli medborgare i värdlandet om personen önskar det. Det är inte så att ”migrantgruppen så snart som möjligt ska bli en del av värdlandets kultur”, det är något som Sverigedemokraterna hittat på. FN:s flyktingkonvention behandlar individers rättigheter, inte några ”migrantgruppers”. Dessutom så är ju faktiskt kultur något som vi väljer själva. Det finns inte EN kultur i värdlandet utan lika många som det finns människor.

Lennart Adell Kind, Växjö

Läs mer

Växjö

Växjö/Alvesta: Bilister körde rattfulla – får kraftiga böter

Två bilförare har dömts vid Växjö tingsrätt för rattfylleri.

Reportage

Hon fyllde 100 år – fick besök av blåsorkester

Karin Reuterback blev överraskad på sin 100-årsdag när Kronobergarnas musikkår dök upp i hennes trädgård och började spela.

Golf

Starkt formbesked från Björk – trea i England

Växjögolfaren Alexander Björk kom trea i i Europatourtävlingen i engelska Birmingham.

ishockey

Bekräftat: Drury klar för Lakers

Nu är det officiellt. Centern Jack Drury spelar i Växjö Lakers kommande hockeysäsong.

SHL • Samlas för ny säsong på måndag

Så bra är Lakers – lagdel för lagdel

Betyg på säsongens trupp.

fotboll

Här är Östers jubileumströja

I kvällens bortamatch mot Degerfors kommer Öster för första gången att spela i bortatröjan som tagits fram speciellt med anledningen av föreningens 90-årsjubileum.