Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Simhallen har blivit ett monument

I Regionteaterns tänkvärda uppsättning ”Monument” av Gunilla Heilborn visas två bilder på Åke E Lindqvists simhall i Växjö.
Olof Thedin skriver om Växjö simhall med utgångspunkt i Gunilla Heilborns uppsättning ”Monument”.
Olof Thedin skriver om Växjö simhall med utgångspunkt i Gunilla Heilborns uppsättning ”Monument”.
Foto: Lena Gunnarsson
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Till bilderna finns texten:

”De oavsiktliga monumenten består av olika saker från det förflutna som så att säga har förvandlats till monument just för att de är gamla och säger något om en annan tid. I den här kategorin hittar vi allt från Colloseum i Rom till ett gammalt hus på Skansen.”

Gunilla Heilborn lyfter här fram ytterligare ett argument varför man skall vara extra varsam när man bygger om och till vår simhall. Byggnaden berättar något om en tid som flytt. Om en tid när man lade ner extra omsorg och tankemöda på att gestalta och bygga det som skulle bli vårt gemensamma. Man valde den bästa tomten och lät en av våra främsta arkitekter rita huset.

En byggnad som nu alltså, fyllda femtio, ”så att säga har förvandlats till ett monument.”

Olof Thedin

"Byggnaden berättar något om en tid som flytt. Om en tid när man lade ner extra omsorg och tankemöda på att gestalta och bygga det som skulle bli vårt gemensamma."

Läs mer