GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Självklart ska lasarettet flytta ut från centrala Växjö

Nu måste väl någon ändå reagera på all rappakalja som skrivs i frågan om sjukhuset ska ligga kvar på Söder eller bygga nytt i Räppe.
En illustration från detaljplanen av det nya sjukhuset som planeras i Räppe.
En illustration från detaljplanen av det nya sjukhuset som planeras i Räppe.
Foto: Växjö kommun
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Olof Thelin hänvisar i ett tidigare inlägg till flera olika sjukhus i olika storlekar runt om i landet där man bygger på befintlig plats. Det han ”glömmer” och inte nämner är att flera av nämnda sjukhus har gott om fri yta runt om eller är så stora att man kan flytta verksamheten inom området utan allt för stor störning på befintlig vård. Jag kan hålla med om att det finns exempel på sjukhus som har klarat ombyggnad på liten yta och lyckats bedriva god vård under tiden. Bäst exempel anser jag vara S:t Görans Sjukhus i Stockholm.

Skövde Kärnsjukhus ligger redan i dag bra bit utanför centrum och har gott om yta att växa på.

Gott om yta har även Värnamo, Örebro, Umeå, Huddinge och flera av övriga sjukhus som Olof Thelin hänvisar till. För att driva en trovärdig debatt är det viktigt med korrekta och sanningsenliga inlägg.

Om vi tittar på till exempel Umeå, Örebro, Huddinge, Skövde med flera råder det i dag en annan infrastruktur för anslutning till sjukhuset, inte minst viktigt för akuttransport med ambulans.

Ett föredöme är Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan. Dit kan både politiker och Olof Thelin ta sig en studieresa.

Jag ber också Olof Thelin och övriga som anser att sjukhuset ska ligga kvar där det ligger att ta en dag på exempelvis Södra Järnvägsgatan och beskåda det tröga trafikflödet in mot CLV med personal och patienter i kö till och från lasarettet. Extra intressant vid arbetsdagens början och slut. Många ur sjukhusets personal och besökande patienter kan nog också vittna om den dagliga jakten efter parkeringsplatser runt om på söders gator.

Lägger vi då också till att bommarna är nere vid järnvägsövergången Wennerbergsgatan/Liedbergsgatan, då är trafikproppen komplett och ingen kommer fram på Södra Järnvägsgatan. Då står trafiken stilla, även för akuttransporter. Detta kan inte anses vara patientsäkert och miljövänligt.

Självklart ska lasarettet flytta ut från centrala Växjö, inte minst för vår miljö. Hade det varit lite krut i våra politiker hade man lagt ett sjukhus mellan Växjö och Alvesta och lagt ner CLV på Söder och lasarettet i centrala Ljungby. Det är min övertygelse att vi då också hade haft en annan ekonomi inom Region Kronoberg och hälso- och sjukvården, kanske till och med en möjlighet till skattesänkning för medborgarna eller löneökning för personalen, vad vet jag?

Det är kanske för mycket begärt att lilla Kronoberg ska ha den kompetens och det modet bland beslutande politiker och verkställande tjänstemän. Vi får väl se det sistnämnda som en annan viktig fråga värd en plats i debatten.

Mats Nilsson, boende på Söder och i tjänsten besökt flertalet av Sveriges sjukhus

"Många ur sjukhusets personal och besökande patienter kan nog också vittna om den dagliga jakten efter parkeringsplatser runt om på söders gator."

Läs mer